Sektor malinarstva pred kolapsom

U malinarstvu je prisutno stanje elementarne nepogode koje nanosi milionske gubitke u proizvodnji. Kiša koja konstantno pada utiče na branje i kvalitet ubrane maline, a situaciju u sektoru dodatno otežava i izlazak pojedinih hladnjača iz otkupa u 2018. godini čime su smanjeni raspoloživi rashladni kapaciteti.

341

Nekada najperspektivnija grana poljoprivrede u BiH danas je pred totalnim kolapsom, iako je sektor proizvodnje malina nekoliko godina unazad ostvarivao rezultate koji su vrijedni pažnje, u 2017. godini proizvedeno je više od 23.000 tona maline i ostvarena vrijednost izvoza od 71 milion KM, saopćeno je iz Saveza proizvođača jagodičastog voća u BiH.

Ostvareni rezultati su svrstali BiH kao sedmu zemlju na svijetu po ostvarenoj proizvodnji malina, a njihovu proizvodnju kao sektor koji bilježi najbrži rast.

Sektor proizvodnje malina danas prolazi kroz najteži period prije svega zbog nepovoljnih klimatskih uslova.

“Kiša koja konstantno pada značajno utiče na mogućnost branja maline, kao i na kvalitet ubrane maline. Drugim riječima, u malinarstvu je prisutno stanje elementarne nepogode koje nanosi milionske gubitke u proizvodnji,” saopćeno je iz Saveza proizvođača jagodičastog voća u BiH.

Navodi se da je izlazak pojedinih hladnjača iz otkupa u 2018. godini smanjilo raspoložive rashladne kapacitete te dodatno otežalo situaciju u cjelokupnom sektoru. Između ostalog,  to je doprinijelo neravnomjernoj raspoređenosti rashladnih kapaciteta na terenu.

“Zbog nemogućnosti skladištenja proizvoda dnevno propadaju tone malina, a prema procjenama samo u okolici Maglaja do sada je propalo 500 tona maline. Nadamo se da će se nadležno ministarstvo i ostali učesnici na tržištu uključiti i preduzeti potrebne korake kako bi se ustabilila situacija u sektoru malinarstva,” zaključuje se u saopćenju Saveza.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here