Federalna novinska agencija - Fena

Međunarodni sajam energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije “Energa 2018″, osmi po redu, otvoren je danas u Sarajevu, gdje se do 21. juna predstavlja više od 100 izlagača iz 11 zemalja.

Na otvaranju sajma u dvorani ”Mirza Delibašić” KSC Skenderija, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović istakao je da ovaj sajam ima regionalne dimenzije te da je prilika za razvoj energetskog sektora, u kojem je BiH u proteklom periodu napravila napredak, ali ne dovoljan.

“Usvojeno je neliko bitnih dokumenata u ovom sektoru, ali moglo je više – poručio je Šarović te dodao da listi dokumenata nedostaje okvirna energetska strategija i zakon o regulatoru električne energije i gasa. Izrazio je nadu da će ove godine barem jedan od ova dva dokumenta biti usvojen, s tim da će akcent biti na zakonu. Naglasio je da se energetskom sektoru mora posvetiti mnogo više pažnje, u suprotnom, istakao je, BiH će doći u nezavidnu situaciju.

“Reforme su jedini ispravan put, a preduslov za to je usvajanje modernog zakonodavstva i evropskih standarda”, kazao je Šarović.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo je također naglasila da je ”Energa” bh. brend, ali i brend cijelog regiona. Potcrtala je da je u BiH veliki broj termoelektrana koje čekaju modernizaciju i koje mogu dati puno više od električne energije.

“Kao resorna ministrica ponosna sam da izdajemo sve više okolišnih dozvola za solarne panele i vjetroelektrane”, rekla je Đapo, koja je zajedno s organizatorima sajma i ministrom Šarovićem otvorila ovogodišnju ”Energu”.

Sajam je otvorio i ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc koji je kazao da ”Energa” ide u pravcu da postane ugledna platforma za razmjenu ideja i iskustva u jugoistočnoj Evropi i da ima značajnu ulogu u regiji, jer se predstavljaju investitori u energetskom sektoru. Istakao je da Turska čvrsto vjeruje da je ekonomski prosperitet ključan za održavanje stabilnosti u regiji.

“Prekogranični projekti će osigurati još više platformi u kojima će zemlje regiona raditi za prosperitetniju budućnost”, naglasio je Koc.

Predsjednik Privredne komore FBiH i predsjednik Organizacionog odbora sajma Mirsad Jašarspahić posebno je istakao važnost panela koji će biti održani u okviru sajma.

“Izlagački dio i konferencijski dio su uvezani i svi izlagači su dio konferencijskog dijela”, rekao je Jašarspahić.

Predsjednik Inicijativnog odbora sajma Mirsad Đonlagić je poručio da energetski sektor ima značajnu ulogu u ukupnom ekonomskom razvoju BiH.

“Postojeći energetski resursi i mogućnost razvoja daju mogućnost da BiH postane regionalni lider u sektoru energetike”, naveo je Đonlagić.

fokus.ba

Konferencijski program sajma, za koji je prijavljeno više od 200 učesnika, tretirat će različite teme iz energetskog sektora, a poseban akcent bit će na energetskim i klimatskim politikama u BiH.

Projekat “Energa” se realizira pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Vlade KS, Ministarstva privrede KS. Partneri su Vanjskotrgovinska komora BiH, Privredna komora FBiH, dok su sponzori Ured Specijalnog predstavnika EU u BiH, BH Gas, Operator za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju u FBiH, UNDP i USAID.

Sajam koji će trajati do 21. juna, i ove godine se održava pod sloganom ”Misliti na budućnost/Thinking the future”.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here