Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine nije dobilo izmjene i dopune Zakona o akcizama, tako da pomenute izmjene i dopune ne mogu ni komentirati, saopćeno je za Business magazine u kabinetu ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevande, koji predsjedava UO UIO BiH.

Izmjene i dopune Zakona o akcizama BiH dostavila je Parlamentarnoj skupštini Srpska demokratska stranka, a predviđenim izmjenama i dopunama se ukidaju sve odredbe koje su dovele do poskupljenja cijena goriva od 15 feninga. Aktuelni Zakon o akcizama BiH usvojili su zastupnici SDA, HDZ-a BiH, SBB-a, SNSD-a i HDZ-a 1990  u decembru prošle godine.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović najavio je da će ova stranka podržati izmjene Zakona o akcizama koje je u parlamentarnu proceduru uputio Klub SDS.

Dopredsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica – HDZBiH) kazala je da je za ovaj prijedlog SDS-a koji traže da se zakon razmatra po hitnom zakonodavnom postupku čula iz medija.

Podsjetila je da je HDZ BiH učestvovao u donošenju i podržao Zakon o akcizama te da bi predložili neka druga rješenja da su mislili da treba raditi drugačije.

Poslanik Nezavisnog bloka (NB) Senad Šepić podsjetio je da je ova stranka prije mjesec dana predložila identičan tekst zakona samo u redovnoj proceduri, dodajući da bi se i njihov zakon trebao način na sjednici Doma zakazanoj za srijedu, 20. juna.

Inače, sve izmjene i dopune zakona o akcizama podliježu izjašnjavanju UO UIO BiH o predloženim odredbama.

 

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here