Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić svečano su uručili ključeve stanova za 18 porodica u novoizgrađenoj stambenoj zgradi, u Hrasnici, na području općine Ilidža.

Riječ je o Državnom projektu stambenog zbrinjavanja (DPSZ) u okviru Regionalnog stambenog programa (RSP), koji finansiraju međunarodni donatori na čelu sa Evropskom unijom, a provode resorna ministarstva u BiH.

Ministrica Borovac tim povodom je kazala da je završetak zgrade na Ilidži značajan korak u rješavanju stambenog pitanja raseljenih u BiH.

“Drago mi je što danas na Ilidži dijelim radost sa 18 porodica koje, zahvaljujući Regionalnom stambenom programu, nakon više od dvije decenije raseljenja konačno trajno rješavaju svoje stambeno pitanje. Vidjeti zadovoljstvo na licima ljudi koji useljavaju u nove objekte, ali i zadovoljstvo svih nas koji učestvujemo u realizaciji RSP-a, najbolji je motiv za daljnji rad”, rekla je Borovac i istakla da je vrijednost programa za cijelu regiju 1,2 milijarde KM, od čega 200 miliona za BiH.

Ministar Ramić je naveo da je RSP jedan od najvažnijih programa stambenog zbrinjavanja koje provodi Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

“Zahvaljujući podršci međunarodne zajednice i partnerskom odnosu svih nivoa vlasti u BiH, do sada smo na području Federacije BiH, putem RSP-a izgradili kuće i stanove za raseljene i nezbrinute, u Tuzli, Bosanskom Petrovcu, Foči i Palama-Prači, a u toku su građevinski radovi u Zenici, Olovu, Jajcu, Goraždu, Kaknju i još jedna zgrada u Tuzli. Okončanjem započetih radova bit će osigurano trajno stambeno rješenje za 159 porodica”, istakao je Ramić.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here