Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Gordan Milinić razgovarao je 13.06.2018. u sjedištu Agencije s ambasadoricom SAD u BiH NJ.E. Maureen Cormack o ekonomskoj situaciji u BiH s osvrtom na stanje priliva stranih ulaganja, trendu rasta investicija u 2017., dosadašnjim američkim investicijama u BiH, kao i o zajedničkim aktivnostima koje Ambasada SAD-a i FIPA mogu poduzeti sa ciljem većeg priliva ulaganja.

Milinić je upoznao ambasadoricu o aktivnostima koje Agencija sprovodi na polju privlačenja stranih investitora, prezentiranja mogućnosti za ulaganje Bosne i Hercegovine, pronalasku novih investitora za BiH, te pružanju podrške investitorima od registracije djelatnosti do okončanja projekta, kao i radu Saradničke mreže za postinvesticionu podršku investitorima.

S obzirom na snažan angažman američke administracija i podršku koju pruža Bosni i Hercegovini dugi niz godina, očekivano je bilo i značajnije prisustvo američkih kompanija u BiH. Ambasadorica Cormack je istaknula važnost daljnjeg unapređenja poslovnog ambijenta u BiH koji bi osigurao zdravu konkurenciju na tržištu i učinio jednostavnijim i transparetnijim sve poslovne procedure.

Konstatirano je da snažniji angažman nadležnih institucija BiH uz podršku američkih prijatelja i dijaspore, može dovesti do povećanja broja američkih kompanija u BiH, što bi, pored zapošljavanja, doprinijelo povećanju životnog standarda građana.

Ambasada SAD-a i FIPA će razmjenjivati informacije o investicijskim skupovima i konferencijama koje su interesantne sa aspekta privlačenja ulaganja u BiH, te nastaviti saradnju u cilju promovisanja investicijskih potencijala BiH.

FIPA je tokom 2018 imala susrete s američkim investitorima koji su iskazali interes za ulaganje na nekoliko lokacija u BiH, pružila im je svu logističku podršku za posjete lokacijama, i sada se očekuje konačna odluka o investiranju

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here