Preuzeto sa stranice: www.fbihvlada.gov.ba

Federalna vlada usvojila je informaciju o aktivnostima koje je poduzelo Federalno ministarstvo trgovine s ciljem osiguranja ekonomski opravdane visine marže u maloprodajnim cijenama naftnih derivata u Federaciji Bosne i Hercegovine.

U informaciji je navedeno da je u periodu nakon 2000. godine, oblast cijena naftnih derivata u Federaciji BiH regulisana Odlukom o slobodnom formiranju cijena motornih benzina, dizel-goriva i lož-ulja prema kojoj se cijene naftnih derivata formiraju slobodno, s tim da se indirektni porezi: carina, akciza na naftne derivate, naknada za puteve (putarina) i porez na dodanu vrijednost, obračunavaju u skladu sa odgovarajućim propisima koji regulišu njihovu visinu i način obračuna.

Ministar trgovine FBiH Zlatan Vujanović danas je na konferenciji za medije, nakon sjednice Vlade FBiH, poručio da će cijene goriva u FBiH biti niže za pet do 10 feninga, a nove cijene se počinju primjenjivati od sutra.

“Nema tolerancije rasta cijena goriva. Trebala su tri dana da se obrade zahtjevi tako da će smanjenje cijena biti vidljivo već od sutra, i to pet do 10 posto”, kazao je ministar.

Navedeno je da je do 13. 6. Ministarstvo zaprimilo oko 200 obrazaca na kojima je prijavljeno sniženje maloprodajnih derivata na benzinskim pumpama u FBiH u rasponu od pet do 10 feninga, poručio je Vujanović.

Istaknuto je i da na maloprodajnu cijenu značajno utječe i poslovna politika distributera naftnih derivata u pogledu visine veleprodajne i maloprodajne marže koja nije propisana, jer je na snazi slobodno formiranje cijena.

Federalno ministarstvo, u skladu sa svojim nadležnostima, kontinuirano analizira maloprodajne cijene naftnih derivata u okviru koje preispituje i visine redovne i eventualne marže distributera.

Predstavnici Federalnog  ministarstva trgovine prezentirali su distributerima podatke o prosječnim maloprodajnim cijenama naftnih derivata na benzinskim pumpama u periodu januar-maj 2018. godine, nakon čega su distributeri izrazili spremnost i volju da zaustave dalji rast cijena i preispitaju sve troškove svog poslovanja, s ciljem snižavanja maloprodajnih cijena na benzinskim pumpama u Federaciji BiH.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here