Broj međunarodnih putovanja nastavlja da raste nevjerovatnom brzinom, čime se transformišu privrede pojedinih gradova i zemalja, a ljude ohrabruju da prošire svoje vidike bilo da putuju zbog posla ili zabave. Prikupljajući podatke o trendovima u međunarodnim putovanjima skoro cijelu deceniju, kompanija Mastercard danas je predstavila izdanje „Zabava“ svog Indeksa gradova destinacija, koji rangira međunarodne destinacije sa najvećim brojem posjetilaca koji u njih ne putuju zbog posla, već da se opuste i zabave.

Punta Kana nalazi se na prvom mjestu ove liste gradova sa više od 90 posto gostiju u 2017. godini koji nisu došli zbog posla već na odmor ili u posjetu porodici. Na listi se nalazi i nekoliko manje poznatih destinacija koje su popularne među eko-turistima, ljubiteljima historije, plaža i avantura.

Listu top 10 gradova od kojih svaki ima jedinstvenu kulturu, ali koje spaja fokus turista na opuštanje i zabavu, čine:

  1. Punta Kana, Dominikanska Republika (99,9 posto)
  2. Kusko, Peru (98 posto)
  3. Đerba, Tunis (97,7 posto)
  4. Rivijera Maja, Meksiko (97,5 posto)
  5. Palma de Majorka, Španija (97,2 posto)
  6. Kankun, Meksiko (96,8 posto)
  7. Bali, Indonezija (96,7 posto)
  8. Panama, Panama (96,3 posto)
  9. Orlando, SAD (94,1 posto)
  10. Puket, Tajland (93 posto)

„Putovanja nam omogućavaju da proširimo svoje vidike kroz istraživanje novih mjesta, upoznavanje ljudi i sticanje novih iskustava”, izjavio je Frensis Hondal, direktor sektora za programe lojalnosti i upravljane servise u kompaniji Mastercard. „Novo izdanje Mastercard Indeks gradova destinacija pokazuje da određeni gradovi širom svijeta prate taj trend i grade sopstveni brend na zabavi, opuštanju i uživanju putnika koji dijele slično viđenje toga šta jednu destinaciju čini atraktivnom.”

Kompanija Mastercard je fokusirana da pomogne korisnicima kartica da bezbrižno proputuju svijet uz lako planiranje putovanja i neometano i praktično korištenje platnih sredstava bilo gdje u svijetu, kao i sigurni prihvat kartica i drugih platnih rješenja na milionima lokacija širom svijeta. Primamljive putne ponude i pogodnosti pomažu putnicima na svakom koraku njihovog putovanja. Više informacija možete pronaći na mastercard.com.

Dodatni podaci iz Mastercard Indeksa gradova destinacija 2018. biti će objavljeni kasnije ove godine.

 

 

 

 

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here