Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u saradnji sa BBI bankom i partnerima: BBI Real Estateom, Klasom i EuroAsfaltom i ove godine nastavlja sa već tradicionalnom humanitarnom akciju podjele paketa hrane i higijenskih sredstava za hiljadu povratničkih porodica u Bosni i Hercegovini. Paketi su podjeljeni povratnicima u Kupresu, Livnu, Duvnu, Glamoču, Prnjavoru, Bosanskoj Gradišci, Kotor Varoši, Rogatici, Žepi, Višegradu i Rudom.

Ukupna vrijednost donacije je 80.000 konvertibilnih maraka, a riječ je o paketima koji, između ostalog, sadrže brašno, ulje, šećer, kafu i ostale slične životne namirnice i higijenska sredstava.

„U toku mubarek mjeseca ramazana Islamska zajednica u saradnji sa bh. kompanijama pokazuje brigu za naše ljude koji su slabijeg imovnog stanja. Želimo olakšati post u mjesecu ramazana. Pripremili smo bogat paket koji će vjerujem dobro doći povratnicima. Ovim Islamska zajednica želi nastaviti saradnju sa našim kompanijama u zajedničkoj pomoći ljudima kojima je potrebna pomoć” – rekao je rukovodilac Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u BiH Hamed Efendić.

BBI banka u temeljima svoje korporativne kulture ima ugrađenu brigu za društvo u kojem posluje, i kroz različite projekte nastoji dati pozitivan učinak na društvo.

„Sretni smo da smo i ove godine u prilici da  obradujemo povratničke porodice. Mjesec ramazan je divna prilika da pokažemo suosjećajnost za druge. Nadamo se da će ova akcija koju provodimo sa Rijasetom Islamske zajednice kao i partnerskim kompanijama na ovom projektu uljepšati ramazanske i bajramske dane za ovih hiljadu porodica, te da će  ovaj primjer slijediti i druge kompanije u našoj zemlji“, izjavio je Dino Selimović, direktor marketinga BBI banke.

Jedna od povratnica koju je posjetio humanitarni konvoj Rijaseta islamske zajednice i BBI banke i partnera je Pemba Kulovac koja je bila među prvim povratnicima u Rogaticu.

„Živim sa jednom kćerkom, muž mi je poginuo i imamo samo malu penziju kao izvor prihoda. Iako kćerka govori tri jezika nema posla, pa mi pomaže oko bašte i tako se snalazimo. Bilo nam je teško na početku vratiti se, ali sada je dobro hvala Bogu“, govori Pemba koja zajedno sa svojim komšinicama pomaže i u održavanju džamije.

Njen komšija 83-godišnji Galib Pezić vratio se u rodnu Rogaticu sa suprugom 2000. godine.

„Živimo od penzije pa je ova pomoć dobro došla. Drago nam je da nas neko posjeti i s nama porazgovara, hvala svima koji su učestvovali u ovoj akciji“, kaže Galib.

Munira Tantula ostala je bez oboje djece, sina je izgubila 1995. godine, a prije nekoliko godina umrla joj je i kćerka u 55. godini života.

„Imam dvoje unučadi od kćerke i oni me posjećuju. Svako dobro želim svima koji su nas se sjetili u ovim mubarek danima“, kaže Munira, dodajući kako joj je nakon gubitka sina jedina želja bila da se vrati svojoj kući.

 

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here