Američkoj kompaniji Apple trebalo je par godina da počne plaćati porez kojeg je nepravedno bila oslobođena poslujući u Irskoj. Apple je platio 1,5 milijardi eura ili 1,76 milijarde dolara od ukupno 13 milijardi eura ili 15 milijardi dolara koje mora platiti, prema nalogu Evropske komisije. Podsjetimo, Evropska komisija je 2016. kaznila Apple rekordnom sumom, zaključivši da je Irska kompaniji omogućavala da na njenom tlu posluje po smanjenoj poreskoj stopi, što je bio ustupak na koji druge kompanije nisu mogle računati.

„Ovo je prva u nizu isplata koje bi se trebale nastaviti tokom drugog i trećeg kvartala 2018. godine, prema nacrtu“, pojasnio je ministar finansija Paschal Donohoe.

Kamate će vjerovatno biti obračunate uz posljednju uplatu. Ukoliko isplata poreskog duga bude išla po planu o kojem Donohoe govori, Irska bi se mogla riješiti tereta tužbe Evropske komisije za neizvršavanje naložene obaveze. Naime, nakon što vlada Irske nije ispoštovala izrečene rokove za prikupljanje poreskog duga američke kompanije, Evropska komisija je prošlog oktobra Irsku tužila pred Evropskim sudom pravde. Kad je obznanjeno da je Apple, proizvođač iPhonea i najbogatija kompanija na svijetu, uplatio prvi dio duga, iz odjela za odnose s javnošću Evropske komisije je saopćeno:

„Nastavit ćemo pomno nadzirati irske vlasti i nadamo se da će obeštećenje za ilegalnu pomoć biti u potpunosti isplaćena što je prije moguće. To bi nam također omogućilo da zatvorimo trenutni predmet protiv Irske koji vodimo pred Evropskim sudom pravde, jer nije implementirala odluku Komisije iz augusta 2016“.

Uplate do kraja septembra

Evropska komisija je prije dvije godine zaključila da je Apple profitirao od nelegalnih poreskih olakšica na tlu Irske od 2003. do 2014. godine, a izrečena kaznena poreska suma odnosi se na porez u 2013. i 2014. godini. Prema riječima evropske komesarke za konkurenciju Margrethe Vestager, Apple je uspio plaćati manji korporativni porez zahvaljujući tzv. dvostrukoj irskoj poreskoj strukturi. Kreiranjem dvije različite irske podružnice i premještanjem profita u pravu podružnicu, bilo je moguće platiti korporativni porez samo na dio stvarnog profita. Apple nije bio i jedina tehnološka kompanija kojoj je irski poreski sistem omogućavao da manipulira ionako niskim poreskim opterećenjem u ovoj zemlji. Iz kompanije je, ipak, saopćeno da je sve što su radili bilo u skladu sa zakonom.

Paschal Donohoe je naglasio da se Dablin ne slaže s odlukom Evropske komisije.

„Ipak, kao predana članica Evropske unije, Irska će se povinovati svojim zakonskim obavezama“, izjavio je irski ministar finansija.

Kompanija je od odluke Evropske komisije promijenila svoju poresku strukturu, ali je ostala veliki investitor u Irskoj, uz ogromne količine intelektualnog kapitala u ovoj zemlji. Nedavni izvještaj Međunarodnog monetarnog fonda otkrio je da je izvoz iPhonea iz Irske odgovoran za četvrtinu privredne ekspanzije ove zemlje u 2017. Irski bruto domaći proizvod povećan je za 7,8 posto u prošloj godini, ali ne treba zaboraviti da na stvarnu brojku utiču poslovanja multinacionalki kakav je Apple, obavezno vezana za niske irske poreze.

Rok Irskoj za početak naplate neprikupljenog poreza od američkog tehnološkog diva bio je januar 2017. godine, ali se to nije dogodilo premda je Irska tvrdila da radi koliko je brzo moguće kod toliko velike sume. Komesarka Vestager je stoga odlučila povesti pravnu bitku pred Evropskim sudom pravde, ne više samo protiv kompanije Apple, nego i protiv same Irske. U međuvremenu, Apple i Irska su se žalili na odluku Evropske komisije iz 2016. nastojeći dokazati da u njihovom poslovnom odnosu nije bilo kršenja irskih i zakona Evropske unije. Irska vlada će uplaćeni novac po osnovu poreskih dugovanja držati na založnom računu sve dok se proces žalbe ne okonča, da bi u slučaju uspjeha žalbe novac mogla vratiti kompaniji Apple. Budući da je riječ većinom o obveznicama, Irska je angažirala investicione firme Goldman Sachs, Amundi i BlackRock da upravljaju računom dok se žalbeni proces ne završi.

Ukupna suma koju Apple prema nalogu Evropske komisije mora uplatiti trebala bi se naći na računu irske vlade do kraja septembra 2018. godine. Prema ugovoru koji su potpisali Apple i irski ministar finansija Paschal Donohoe, dug će biti isplaćivan u više rata od po milijardu eura. Nije naodmet istaći i da je kazna za Apple u ovom trenutku skuplja nego što bi bila 2016. godine kada je izrečena, zahvaljujući slabljenju dolara. No, za Apple je izrečena kazna u svakom slučaju nevelik iznos, budući da je američka kompanija teška stotine milijardi dolara, a značajan dio novca koji posjeduje, posjeduje u inostranstvu, izvan Sjedinjenih Američkih Država. Zanimljivo je i da je Apple, dok su evropske vlade 2014. lobirale za ukidanje dvostruke irske poreske strukture, dio svog međunarodnog novca prebacio na mali otok Jersey, poresku oazu.

Prve naredbe Evropske komisije za prikupljanje neplaćenog poreza odnosile su se na Luksemburg i Holandiju te je 2015. Luksemburgu naloženo da prikupi 250 miliona eura od Amazona, a Belgiji da prikupi 700 miliona eura od 35 kompanija, uključujući i Anheuser-Busch. Budući da su Apple i irske vlasti odbijale odluku koju je 2016. donijela Evropska komisija, recentni početak vraćanja spornog poreza smatra se prekretnicom u borbi evropskih vlasti protiv poreske prakse koju su velike američke kompanije primjenjivale na tlu Evrope. Evropske vlade trenutno raspravljaju o poreskoj reformi koja bi značila oporezivanje velikih tehnoloških kompanija po osnovu zarade u svakoj evropskoj zemlji, čime bi se kompanije onemogućilo da prijavljuju profit u samo jednoj državi, uvijek onoj s nižim poreskim stopama.

Pokušaj uplitanja SAD

Samo dan prije nego što je u javnost dospjela informacija o konačnom početku isplate duga kompanije Apple Irskoj, obznanjeno je da je najviši sud Evropske unije odbacio zahtjev vlade Sjedinjenih Američkih Država da intervenira na evropskom tlu i na taj način pomogne kompaniji Apple u žalbenom procesu protiv odluke Evropske komisije. Sud je ocijenio da administracija predsjednika Donalda Trumpa nije dokazala da ima direktan interes u ovom slučaju. Američko ministarstvo finansija ranije je otvoreno kritikovalo odluku Evropske komisije, navodeći da Evropska unija postaje „naddržavna poreska institucija“ koja bi mogla ugroziti globalne poreske reforme.

SAD su tvrdile da konačna odluka u ovom slučaju može imati uticaja na američku ekonomsku situaciju, ukoliko Apple bude morao platiti 15 milijardi dolara poreza Irskoj te da zbog toga država treba biti uključena u slučaj. Američko ministarstvo pravde saopćilo je da je „razočarano“ odlukom evropskog suda. „Sjedinjene Države su razočarane odlukom da im se ne odobri učestvovanje u parnici koja se tiče oporezivanja američkih kompanija. SAD imaju jasne i direktne interese u načinu na koji se tretiraju inostrani profiti kompanije Apple“, navedeno je u saopćenju za javnost.

Niži sud Evropske unije je zahtjev Sjedinjenih Američkih Država po istom osnovu odbacio još u decembru.

 

PREKOTamara Zablocki
IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here