Stercorat Mađarska je u saradnji sa Slovnaftom izgradio novi proizvodni pogon u rafineriji u Bratislavi za proizvodnju tekućih poljoprivrednih gnojiva, a njihovo zajedničko ulaganje iznosilo je 18 miliona eura. Proizvodnja gnojiva započet će u junu 2018., a predviđeni godišnji kapacitet proizvodnje je 50.000 tona. Nova linija proizvoda pozitivno će utjecati na okolinu smanjenjem emisija sumpornog dioksida (SO2). Izgradnja pogona za proizvodnju tekućeg gnojiva u skladu je sa strategijom 2030. MOL Grupe kako bi se povećala fleksibilnost rafinerijske prerade i proširio lanac vrijednosti uvođenjem novih proizvoda.

“Proširenje proizvodnog portfelja rafinerije u Bratislavi u skladu je s našom strategijom 2030. za povećanje proizvodnje proizvoda koji nisu goriva. U isto vrijeme, novi proizvod proširio je naš lanac vrijednosti u preradi nafte, približavajući nas tako dodatno krajnjim potrošačima”, izjavio je Gabriel Szabó, glavni izvršni direktor kompanije SLOVNAFT, a.s.

“Tehnologija za proizvodnju amonijevog tiosulfata (ATS) dolazi od američke kompanije ThioSolv. Gnojiva će se proizvoditi iz plinova proizvedenih u rafineriji tokom postupka prerade nafte koje je Slovnaft do sada obrađivao u vlastitoj jedinici za proizvodnju sumpora. Osim novog proizvoda, nova tehnologija također donosi značajna smanjenja emisija”, izjavio je Marek Hajdu, čelnik podružnice Stercorat Mađarska Kft. – SK.

Jedan od temeljnih ciljeva strategije 2030. MOL Grupe je širenje lanca vrijednosti petrohemijskih proizvoda kompanije i proizvodnja vrijednijih proizvoda koji se koriste u auto industriji, pakiranju, građevinarstvu i elektrici. U skladu s tim, kompanija planira uložiti oko 4,5 milijardi dolara do kraja sljedećeg desetljeća u petrohemijske i hemijske razvojne projekte.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here