U povodu zvaničnog otpočinjanja partnerske saradnje između Turističke zajednice Kantona Sarajevo i Kamernog teatra 55, člana Evropske teatarske asocijacije, održana je press konferencija u Galeriji ”Gabrijel” istoimene pozorišne kuće. Turistička zajednica Kantona Sarajevo odlučila je ove godine finansijski podržati 3. međunarodni teatarski festival Dani Jurislava Korenića, čiji je početak zakazan za 1. decembar 2018.

Iako je kulturni turizam in u svijetu, rijetko se kod nas dešava da jedna ozbiljna organizacija kakva je Turistička zajednica KS prepozna da su i Kamerni teatar i kultura dio turizma Sarajeva. Ovakvom konstatacijom započeo je svoje obraćanje predstavnicima medija Emir Hadžihafizbegović, direktor Kamernog teatra 55, nastavljajući:

”Beskrajno smo zahvalni na 10.000 KM koje nam je Turistička zajednica KS dodijelila. Zahvaljujući ovim sredstvima mogu reći da smo gotovo zaokružili finansijsku konstrukciju festivala Jurislava Korenića, koji je spiritus movens teatarskog života i u Sarajevu i u BiH. Odjeci festivala su daleko van granica BiH, a tokom njegovog odvijanja prikazuju se najbolje predstave iz zemalja bivše Jugoslavije.”

Osnivanjem nove Turističke zajednice Kantona Sarajevo počela se mijenjati turistička ponuda i turistička kultura u Sarajevu. Rukovodstvo zajednice nije željelo da ona bude klasična, nego da se na tržištu ponaša kao kompanija za destinacijski menadžment, odnosno kompanija koja se bavi uređenjem kompletne destinacije. Rezultati pokazuju da u tome uspijevaju.

”Kada se govori o destinaciji, njen neizostavan segment je kultura. Smatram da BiH nema boljih ambasadora od kulturnih djelatnika i sportista. Kroz prvu godinu poslovanja i kvalitetnog rada uspjeli smo da osiguramo sredstva kojima ćemo sufinansirati kvalitetne projekte u našem gradu. Na to smo posebno ponosni”, rekao je Nermin Muzur, predsjednik Turističke zajednice KS.

Dobra saradnja između Turističke zajednice KS i Kamernog teatra 55 počela je još prošle godine. Turistička zajednica je teatar podržala u okvirima svojih tadašnjih mogućnosti stavljajući na znanje svoju zainteresovanost da dâ doprinos razvoju kulture i stvarnih vrijednosti Sarajeva koje trebaju biti promovisane.

 

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here