Evropska banka za obnovu i razvoj i Addiko Bank ad Banja Luka potpisali su Sporazum o saradnji, čime je uspostavljen fond za izdavanje garancija u iznosu od pet miliona eura.

Ovim sporazumom je data dodatna podrška u poslovanju banke u segmentu bankarskih garancija i dokumentarnih akreditiva, saopćeno je iz Addiko Bank.

Šef EBRD ureda za Bosnu i Hercegovinu Ian Brown je rekao da će osnaženjem saradnje sa Addiko Bank Banja Luka moći podržati razvoj dokumentarnog poslovanja u Bosni i Hercegovini i dati doprinos ekspanziji razmjene robe i prekograničnih ekonomskih integracija u regionu, što je jedan od strateških prioriteta EBRD-a u regionu zapadnog Balkana.

Član Uprave Addiko Bank ad Banja Luka Boštjan Pečenko ističe da će aranžman s EBRD-om dodatno unaprijediti ponudu Addiko Bank u segmentu dokumentarnog poslovanja, te omogućiti klijentima kvalitetniju saradnju s poslovnim partnerima.

“Zahvaljujući aranžmanu, mreža zemalja i banaka s kojima možemo podržati saradnju značajno je proširena, jer je više od 800 potvrđenih banaka u svijetu koje su korisnici usluga EBRD-a. Mala i srednja preduzeća veoma su bitan segment našeg poslovanja sa pravnim licima, te smo potpisivanjem ovog ugovora, napravili još jedan značajan korak na unapređenju naše ponude”, istakao je Pečenko.

Addiko Bank ad Banja Luka i EBRD su početkom februara potpisali ugovor o kreditiranju, sa ciljem stimulacije rasta i razvoja malih i srednjih preduzeća na lokalnom tržištu. Addiko Holding Beč je nedavno, u ime Addiko grupacije, potpisao s EBRD-om sporazum o saradnji kojim su poslovi dokumentarnog poslovanja u potpunosti podržani od  EBRD-a.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here