Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog za zaključivanje Memoranduma o razumijevanju u vezi sa implementacijom projekta „Unapređenje sistema sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini u okviru razvojne saradnje između Bosne i Hercegovine i Republike Češke“.

Memorandum se zaključuje između Agencije za sigurnost hrane BiH, Ureda za veterinarstvo BiH, Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Ministarstva  poljoprivrede, vodoprivrede  i šumarstva Federacije BiH, Vlade Brčko Distrikta BiH – Odsjek za poljoprivredu, vodoprivredu  i šumarstvo, entitetskih uprava za inspekcijske poslove, Inspektorata Brčko Distrikta BiH i Češke razvojne agencije, Centralnog instituta za nadzor i kontrole u poljoprivredi, Brno te Državnog veterinarskog instituta, Prag.

Projekt će doprinijeti poboljšanju sigurnosti hrane u BiH, fokusirajući se na odgovornu poljoprivrednu proizvodnju i promoviranje hrane koja ne šteti ljudskom zdravlju. Radi se o konkretnoj podršci uspostavljanju funkcionalnog sistema kontrole pesticida, đubriva i integralne zaštite bilja te sistema službenog uzorkovanja za salmonelu, kao i pilot – sistema za kontrolu aditiva u hrani. U cijelosti je usklađen s preporukama Evropske komisije u ovoj oblasti i ojačat će nadležne organe na svim nivoima vlasti.

Prijedlog za zaključivanje ovog memoranduma bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložen ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here