Kompanija Apple na godišnjoj WWDC konferenciji u San Joseu predstavila je novitete koji će se naći na njihovim uređajima od jeseni.

Izvršni direktor Applea Tim Cook na samom početku konferencije saopćio je da na Appleovim platformama radi 20 miliona developera,kao i da App Store svake sedmice posjeti 500 miliona ljudi.

Direktor Appleovog IOS-a Craig Federighi predstavio je IOS 12, čija su osnovna prednost performanse. On je naveo da će njihovi uređaji sada biti brži i predstavio USDZ, format datoteke za 3D grafike, napravljen u saradnji sa Pixarom.

Američka kompanija navodi i da će novi operativni sistem raditi na istim uređajima na kojima funkcionira iOS 11.

Apple takođe dobiva i aplikaciju za mjerenje u AR-u – Measure. ARKit 2 će pratiti lice i dijeliti iskustvo sa više uređaja, ali će bolje prikazivati i 3D scene.

Aplikacija Photos, istakli su, dobiva pretraživanje po sadržaju, mjestu, događaju… U okviru opcije Do Not Disturb bit će moguće ukloniti notifikacije tokom noći ili nekih događaja.

Screen Time će omogućavati korisnicima da imaju sedmični uvid u vrijeme provedeno na telefonu. Kada je riječ o ovoj aplikaciji, bit će moguće postaviti limit ukoliko pojedinci žele ograničiti„boravak“ na pojedinim društvenim mrežama ili aplikacijama.

Animoji su dobili nadogradnju, dok će Memoji personalizovati emojie, tačnije, korisnici će ih sami praviti, po želji.

Na aplikaciji FaceTime omogućen je grupni video poziv u koji će moći biti uključene 32 osobe.

Posebna pažnja posvećena je i novom Apple Watchu. Korisnici će se moći takmičiti međusobno u fizičkim aktivnostima. Apple Watch će imati i toki-voki aplikaciju, zahvaljujući kojoj će biti moguće obavljati razgovore preko wi-fija ili mobilne mreže.

I Apple TV će doživjeti transformaciju. Pored 4K HDR sadržaja, omogućen je i Dolby Atmos standard reprodukcije zvuka.

Predstavljena je i bolja zaštita privatnih podataka.

Apple je radio i na redizajnu Mac App Storea. Do spajanja macOS-a i iOS-a neće doći, ali se radi na prenošenju pojedinih iOS aplikacija na Mac.

Beta verzija je developerima dostupna od jučer. O novim uređajima nije bilo riječi. Na to ćemo morati još malo sačekati.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here