Iz korporacije Kia Motors javljaju da su u maju u svijetu prodali 247.176 vozila, što je 9 posto više nego u maju prošle godine.

U maju su na tržištima izvan Južne Koreje povećali prodaju za 9,2 posto u odnosu na maj prošle godine. Od ukupno 200.130 prodatih vozila odlično se iskazao kompaktni sportski terenac Sportage, koji je zadovoljio izuzetno potražnju širom svijeta.

Prodaja na domaćem korejskom tržištu iznosila je 47.046 vozila, što je povećanje od 8,1 posto u odnosu na jednak period prošle godine. Rast prodaje u Koreji je između ostalog posljedica veće potražnje za novom luksuznom limuzinom K900, koju su predstavili početkom aprila.

Kijin globalno najprodavaniji model u maju bio je Sportage, koji je bio prodat u 48.074 primjerka. Model Rio je bio drugi s prodatih 32.078 primjeraka, a na trećem kompaktna limuzina Forte (u Evropi se ne prodaje, na nekim tržištima se prodaje pod imenom K3) s 30.654 prodata primjerka.

Kia Motors očekuje daljnji rast prodaje, koji će joj dati početak lansiranja prodaje potpuno novih modela Forte i Ceed, predviđen u drugoj polovini godine.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here