Malezijci preko Crowdfundinga žele smanjiti javni dug

Stanovnici Malezije čiji dug iznosi gotovo 80 posto BDP-a, državi su odlučili su pomoći vlastitim novcem preko Crowdfunding kampanje kako bi smanjili javni dug

190

Stanovnici Malezije pronašli su dosta neobičan način za smanjenje javnog duga. Državi čiji dug iznosi gotovo 80 posto BDP-a odlučili su pomoći vlastitim novcem, preko Crowdfunding kampanje.

Već prvi dan skupili su gotovo dva miliona dolara, iako je to bukvalno slamka u plastu sijena, budući da nacionalni dug Malezije iznosi više od 250 milijardi dolara.

No, čini se da u ovoj azijskoj državi i dalje vlada optimizam nakon prve promjene vlasti od 1957. godine (92- godišnji Mahathir Mohamed bio je mentor donedavnom predsjedniku Najibu Razaku, a iz vladajuće je stranke izašao nakon što je Najib Razak optužen za korupciju), pa su spremni pomoći državi iz sopstvenog džepa.

Crowdfunding kampanju je pokrenuo 27-godišnjak, koji kaže da je “jako zaljubljen i ponosan na svoju zemlju”, a ona je privukla interes cijele zemlje i vlasti.

“Građani dobrovoljno dijele svoj novac s vladom kako bi nam pomogli da riješimo ovaj teški teret”, izjavio je ministar finansija Lim Guan Eng i dodao kako je ovakav način prikupljanja novca “sistematičan i transparentan”.

U prvom danu kampanjom je prikupljeno 1,8 miliona dolara, a BBC piše kako je ovakav način pomoći podsjećanje na kasne 1990-e kada stanovnici Južne Koreje stajali u redovima kako bi donirali vjenčane prstene i ostale vrijednosti i tako pomogli posrnuloj državnoj ekonomiji za vrijeme finansijske krize u Aziji.

Iako među Malezijcima vlada optimizam, ekonomski stručnjaci nisu toliko oduševljeni ovim načinom vraćanja ogromnog duga i predlažu efikasnije načine poput plaćanja poreza i kupovanja domaćih proizvoda. Nisu zadovoljni ni korisnici društvenih mreža iz drugih država, koji već spekuliraju kada će se u njihovim zemljama pokušati nešto ovakvo.

Novi premijer je naglasio kako će se na sve načine boriti da smanji ogroman dug, a nada se da će se jedan dio, oko 700 miliona dolara, vratiti kada krenu optužnice za korupcijski skandal bivšeg predsjednika.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here