Češka ima najnižu nezaposlenost među zemljama EU i manjak radne snage tjera poslodavce na povećanja plata i bonusa radnicima.

Kako kaže Džozef Stredula, šef krovnog sindikata, taj trend će se nastaviti i u sljedećim godinama, s obzirom na to da su plate još znatno manje nego u zemljama zapadne Evrope.

“U srednjem roku, u sljedeće tri-četiri godine, možemo da očekujemo realni rast plata od tri do pet posto godišnje”, kaže Stredula.

Nakon razdoblja sa slabim rastom plata, one su u posljednjem kvartalu prošle godine porasle u prosjeku osam posto, na 31.646 kruna. Rast plata, naravno, uticat će na povećanje životnog standarda, a Češka je već sada po životnom standardu prestigla neke “stare” članice EU poput Grčke i Portugala.

Na primjer, manjak vozača prisilio je Prag na smanjenje usluge javnog prevoza početkom ove godine. U Brnu, drugom najvećem gradu Češke, vozači autobusa i tramvaja dobili su bonuse u visini tromjesečne plate, dok je proizvođač automobila “Škoda” prošlog mjeseca pristao na povećanje plata radnicima od čak 20 posto.

Porast životnog standarda odraziće se na monetarnu politiku. Češka centralna banka (ČNB) više je puta napomenula kako će pregrijano tržište rada zahtijevati dodatne monetarne mjere kako bi se inflacija držala pod uzdama. Inflacija je ispod ciljane stope od dva posto, ali veće plate prisilit će kompanije da više troškove prebace na krajnje potrošače, kazao je u aprilu Tomas Holob, glavni ekonomista ČNBa.

Stredula ističe kako je stagnacija plata neprihvatljiva.

“Privreda se manje mora oslanjati na izvoz jednostavnijih proizvoda, kao što su automobilski dijelovi, i fokusirati se na napredniju tehnologiju i sofisticirane tipove proizvoda i odluka”, smatra on. “Naš pritisak za rast plata predstavlja najefikasniji oblik pritiska za tehnološku promjenu”, kaže Stredula. 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here