Općinski načelnik Suad Huskić i Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Mensur Sinanović potpisali su danas u Tešnju Ugovor o nastavku gradnje četiri školske dvorane na prostoru općine Tešanj. Vrijednost potpisanih Ugovora je 780.000 KM.

Riječ je o školskim dvoranama pored osnovnih škola u Šijama, Kaloševiću, Jablanici i Miljanovcima čija je gradnja počela u 2016-toj godini. Ugovorima koji su danas potpisani planiran je završetak školske dvorane u Šijama, te izrada montažnih fasadnih panela, unutrašnjih pregrada sa uređenjem podloge u preostale tri školske dvorane.

“Bili smo odlučni kada smo istovremeno započeli gradnju ne jedne ili dvije, nego četiri školske dvorane. Drago mi je zbog današnjih ugovora i nastavka radova, te posebno zbog partnerskog odnosa sa Vladom ZDK, Ministarstvom obrazovanja i drugima na ovom projektu. Partnerski odnos daje ovaakve rezultate. Do završetka projekta potrebno je još oko 600.000 KM. Nadam se da ćemo ubrzo obezbijediti potrebna sredstva za završetak cijele investicije, koja će u konačnici iznositi oko 2 miliona KM. Sretan sam jer znam da će uskoro oko 1500 učenika imati uslove za nastavu tjelesnog odgoja”,  rekao je Općinski načelnik Suad Huskić.

“Vlada ZDK putem Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK ove godine za škole na području općine Tešanj izdvaja više od milion maraka. Osim projekta izgradnje školskih sala, tu je i projekat rekonstrukcije područnih škola. Posebno želim naglasiti dobru saradnju sa Općinom Tešanj koja je uključena u većinu ovih projekata, a u projektima učestvuju i građani, i to može poslužiti kao dobar primjer drugim lokalnim sredinama”, kazao je Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Mensur Sinanović.

Od 2016. godine, za gradnju četiri školske dvorane uloženo je 1.390.000 KM, od čega je Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK izdvojilo 600.000 KM (43%), Općina Tešanj 630.000 KM (47%), te UNDP i MZ Šije 150.000 KM (10%). U 2018. godini planira se izrada i montaža fasadnih panela i tribina za tri montažne dvorane, a u školskoj dvorani Šije fasada, elektro-oprema, izolacije, podna obloga, sanitarije, kanalizacione i hidrantske mreže.

Izvođači radova su firme Inžinjering1 i Inter. Planirani rok završetka ugovorenih radova je početak nove školske godine, a procjenjuje se da je za završetak svih radova na školskim dvoranama, bez sportske opreme, potrebno još cca 600.000 KM.                                                

 

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here