Centralna harmonizacijska jedinica Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine, u skladu sa svojom zakonskom obavezom, sačinila je konsolidovani izvještaj o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole u institucijama BiH za 2017. godinu i konsolidovani izvještaj interne revizije za 2017. godinu.

Vijeće ministara BiH razmatralo je oba izvještaja i obavezalo Centralnu hamonizacijsku jedinicu (CHJ) Ministarstva finansija i trezora BiH da ih dostavi Parlamentarnoj skupštini BiH.

Prema podacima iz godišnjeg konsolidovanog izvještaju o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole, u 2017. godini ostvaren je određeni napredak u uspostavi i razvoju ovog sistema, ali taj napredak još nije na zadovoljavajućem nivou.

„Analizom rezultata dobijenih iz izvještaja institucija BiH za 2017. godinu može se zaključiti da je upravljanje rizicima komponenta finansijskog upravljanja i kontrole koja je najslabije razvijena u institucijama BiH i da je mali broj institucija preduzeo korake za proces upravljanja rizicima u skladu sa Smjernicama za provođenje procesa upravljanja rizicima u institucijama BiH“, navedeno je u izvještaju o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole u institucijama BiH za 2017. godinu.

Prema godišnjem konsolidovanom izvještaju interne revizije, zaključno s 31.12.2017. godine, interna revizija je funkcionalno i kadrovski uspostavljena ili u postupku uspostavljanja, u skladu s važećim propisima, u 17 od predviđenih 18 institucija BiH.

U izvještajnom periodu 17 jedinica interne revizije institucija BiH sačinilo je ukupno 119 izvještaja interne revizije, dok je u 2016. godini 13 jedinica interne revizije sačinilo ukupno 128 izvještaja.

Najveći broj preporuka koje su interni revizori dali u svojim izvještajima u 2017. godini odnosi se na: unapređenje sistema obračuna plata i naknada plata, unapređenje sistema upravljanja ljudskim resursima, unapređenje sistema u oblasti javnih nabavki i unapređenje u oblasti upotrebe službenih vozila.

Konsolidovani izvještaj o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole i konsolidovani izvještaj interne revizije u institucijama BiH objavljeni su na web stranici Ministarstva finansija i trezora BiH (www.mft.gov.ba) u dijelu koji se odnosi na Centralnu harmonizacijsku jedinicu.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here