Kineska grupacija Hisense objavila je ponudu po kojoj je spremna platiti 12 eura za dionicu Gorenja, kako bi u toj slovenskoj kompaniji stekla većinski udio.

Hisenseova europska firma Hisense Luxembourg Home Appliance ranije je na slobodnom tržištu kupila 32,95 posto dionica Gorenja, a njena ponuda odnosi se na sve preostale dionice. Rok za prihvaćanje je 26. juni.

Prema ponuđenoj cijeni dionice od 12 eura, cjelokupna tržišna kapitalizacija slovenskog koncerna koji ima proizvodne pogone i u Češkoj i Srbiji iznosila bi 293 miliona eura.

Analitičari Hisenseovu ponudu ocjenjuju iznenađujuće visokom, smatrajući kako je ona u prvom redu rezultat njihova interesa za tržište Evropske unije.

“Hisense će u Gorenju sačuvati stabilnost upravljanja i radna mjesta, te dugoročni razvoj firme, a sjedište će ostati u Velenju“, objavio je Hisense u saopćenju za javnost, navevši da će preuzimanje finansirati iz vlastitih izvora i da kao budući strateški partner Gorenja vidi obostrani interes i korist

“Hisense i Gorenje imaju vrlo komplementarnu djelatnost na području bijele tehnike i zabavne elektronike i time mogu stvoriti značajne strateške sinergije”, naveli su u kineskoj kompaniji, dodavši kako u Velenju planiraju uspostaviti centar za istraživanje i razvoj te proizvodno središte Hisensea za Europu.

Kineska grupacija Hisense jedan je od najvećih proizvođača televizora i kućanskih aparata u svijetu, a prema vlastitim podacima u više od 20 podružnica u svijetu zapošljava  oko 75.000 ljudi.

Gorenje je prije tri sedmice objavilo da je od triju potencijalnih strateških partnera koji su dali obvezujuće ponude za kupovinu dionica izabralo Hisense Electric koji je ponudio 12 eura za dionicu.

Uslov koji je postavio taj kineski proizvođač televizora i kućanskih aparata bio je da dobije većini udio u Gorenju, najmanje 50 posto plus jednu dionicu.

Gorenje je lani ostvarilo prihod od 1,31 milijarde eura, što je četiri posto više nego prethodne godine, te 1,2 miliona eura čiste dobiti, prenosi Poslovni.hr.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here