Dana 23. maja 2018. godine, Nadzorni odbor Sberbank Europe je imenovao Sonju Sarközi, trenutnu direktoricu Retail bankarstva, za novog predsjednika Uprave (CEO) Sberbank Europe. Ona će naslijediti Gerharda Randu od 1. jula 2018. godine. Gerhard Randa, koji je dao značajan doprinos restrukturiranju i pozicioniranju Sberbank Europe u protekle dvije godine kao CEO i prethodno kao član Nadzornog odbora Sberbank Europe, odlazi u penziju do kraja juna 2018. godine, nakon isteka njegovog dvogodišnjeg ugovora.

Sberbank Europe je imala snažan početak godine. Sve članice su zabilježile dobit, doprinoseći ukupnoj neto dobiti Sberbank Europe Grupe u iznosu od EUR 15.9 miliona tokom prvog kvartala 2018. godine.

“Želio bih se zahvaliti Gerhardu Randi na njegovom snažnom doprinosu ukupnom uspjehu Sberbank Europe i njenih članica u protekle dvije godine. Sa Sonjom Sarközi na čelu Sberbank Europe, nastavićemo sa daljnjim razvojem našeg evropskog poslovanja”, komentariše Siegfried Wolf, predsjednik Nadzornog odbora Sberbank Europe.

U Sberbank Europe, Sonja Sarközi je započela sa primjenom grupne retail strategije fokusirane na retail kreditne proizvode i usluge digitalnog bankarstva. Prije dolaska u Sberbank Europe u avgustu 2017. godine Sonja Sarközi je uspješno vodila easybank AG kao generalni direktor (CEO).

Počev od 1. jula 2018. godine Uprava Sberbank Europe će se sastojati od sljedećih članova:

  • Sonja Sarközi (CEO, direktor Retail bankarstva)
  • Arndt Röchling (CFO)
  • Stefan Zapotocky (direktor korporativnog i investicijskog bankarstva)
  • Alexander Witte (CRO)
  • Aleksei Mikhailov (CTO)

 

 

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here