Mohamed Salah (25), desno krilo Liverpoola, u prvoj sezoni u Engleskoj osvojio je kolege i javnost. Nakon što su ga najboljim izabrali fudbaleri, pobijedio je i u izboru Udruženja fudbalskih novinara. Samo deset mjeseci nakon što je uz odštetu od 42 miliona eura došao iz Rome, Egipćanin je u oba izbora proglašen fudbalerom godine u Engleskoj.

Od kada je prije 26 godina počela era Lige prvaka, to je 15. put da jedan fudbaler pobjeđuje u oba izbora. Salah je sa 33 gola iz 57 utakmica za reprezentaciju Egipta i 43 gola iz 49 utakmica Lige prvaka zaslužio da po nečemu bude prvi. Nijedan afrički fudbaler do danas nije u izboru engleskih novinara bio proglašen najboljim u državi.

Salah je pobjedom u novinarskom izboru postao tek treći fudbaler Liverpoola kojem je to uspjelo od pokretanja Premier League. Prije njega naslov su ponijeli samo Steven Gerrard i Luis Suarez. Glasalo je više od 400 novinara, a Salahu je pripalo prvo mjesto sa 20 glasova više od belgijskog veznjaka Manchester Cityja Kevina de Bruynea.

Ovaj igrač godine u Engleskoj zaslužan je što je Liverpool u evropskom finalu nakon što je dao dva od ukupno pet postignutih golova na utakmici sa Romom u prvom polufinalnom meču Lige prvaka. Dok čekamo finalnu utakmicu Lige prvaka u kojoj se 26. maja u Kijevu sastaju Liverpool i Real Madrid, pitamo se koliko je zaista dobar Mo Salah.

Dječački san

Salahova priča slična je pričama mnogih Južnoamerikanaca. Siromašna porodica, skromni uvjeti i jedan san – biti fudbaler. Dječak rođen 15. juna 1992. godineu Nagrigu od malih nogu pokazivao je talent, ali to u Egiptu za uspjeh nikako nije bilo dovoljno, osim ako ste imali bogate roditelje, a Salah ih nije imao.

“Imao sam sedam godina i gledao Ligu prvaka. Vidio sam Ronalda, Zidanea i Tottija i pomislio da želim biti fudbaler. Tada je sve počelo. Loptu sam pravio od čarapa, a igrao sam s bratom i prijateljima. Kad sam imao 14 godina, najbolji prijatelj mi je rekao da ću biti najbolji na svijetu”, priča Mo Salah.

Morao se voziti autobusom na treninge i po devet sati dnevno, a djetinjstvo puno odricanja opisao je u jednom razgovoru s navijačima Liverpoola.

“Prvo sam igrao za klub koji je bio na pola sata od mog sela u Basiounu. Zatim sam potpisao za klub iz Tante, do kojeg sam putovao sat i po, a onda sam otišao u Kairo. Četiri i po sata vožnje u jednom smjeru (uz brojna presjedanja), isto toliko u drugom, pet dana u sedmici išao sam na treninge i tako tri, četiri godine”, prisjetio se egipatski golgeter.

Kad je imao 14 godina, Salah je potpisao prvi profesionalni ugovor s timom Arab Contractors.

“Morao sam napustiti školu kako bih stigao na trening. U školi sam bio od sedam do devet sati, a imao sam ispričnicu kluba kako bi me pustili ranije, jer sam morao u 14 sati biti na treningu. Kada bi trening završio do 18 sati, vratio bih se kući oko 22 sata. Jedi, spavaj i sutra sve ponovno. Počeo sam od nule, nisam imao ništa, bio sam 14-godišnjak sa snom. Nisam znao što će biti, ali sam to jako želio”, rekao je Salah.

Danas, kad je jedan od najpopularnijih fudbalera na svijetu i kada zarađuje 100.000 eura sedmično, te se s takvim ugovorom ne nalazi u skupini najbolje plaćenih igrača svoga kluba, Egipćanin nije zaboravio rodni kraj ni prijatelje. U rodnoj zemlji finansira izgradnju škole te pomaže lokalnoj bolnici. Vodi i humanitarnu organizaciju koja se brine o prehrani siromašnih, posebno tokom Ramazana. Ne samo da je osjetljiv na ljude u potrebi, Mohamed brine i o privredi svoje države, pa je u državnu kasu uplatio 210.000 funti kako bi pomogao egipatskoj vlasti da održi kurs egipatske funte. Salah često pomaže svojim sunarodnjacima, ali želi da to bude tajna.

Napadač Liverpoola nedavno je donirao pola miliona dolara svom rodnom selu u kojem je proveo djetinjstvo. Kupio je zemlju u selu gdje će biti izgrađeno postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda, a lokalnoj bolnici donirao je aparat za dijalizu. Koliko je njime oduševljen fudbalski svijet, toliko su zbog njega sretni i u njegovom Egiptu za koji je upisao 55 utakmica i 33 pogotka. Kakav je Salah, najbolje će vam dočarati ponuda koju je dobio kad je zabivši Kongu penal u sudijskoj nadoknadi odveo Egipat na Svjetsko prvenstvo. Od države je tada dobio luksuznu vilu, na čemu se zahvalio i rekao im da taj novac doniraju siromašnoj djeci. Usput je dobio nagradu za najboljeg afričkog fudbalera 2017. pa nije ništa čudno što mu tepaju “egipatski Messi”, “faraon”, “kralj Egipta”…

Preteći Neymara

U medijima nedavno se pojavila informacija kako su Real, Barcelona i PSG spremni ponuditi 228 miliona eura za Mohameda Salaha, što je za šest miliona više od onoga što je na početku sezone pariški klub isplatio za Neymara.

Mohamed je profesionalnu karijeru počeo u egipatskom Al Mokavlunu 2009. godine, gdje se zadržao tri godine i zabio 12 golova. U jednom trenutku zamalo je i odustao od fudbala, ali ga je u tome savjetom spriječio otac.

“Sjećam se šta mi je otac rekao kada sam kao mlad igrao za Al Mokavlun. Završio sam na klupi za rezervne igrače dva, tri mjeseca. Mislio sam prestati igrati, jer sam dnevno putovao i po pet sati da bih sjedio na klupi. Onda mi je otac rekao da ne postoji nijedan veliki svjetski ili egipatski igrač koji u jednom trenutku karijere nije grijao klupu. To je odrastanje”, izjavio je Salah.

On je 2012. godine otišao prema Evropi, u Basel u kojem je odličnim predstavama  i sa postignutih 20 golova privukao pažnju Chelseaja 2013. godine. U ovom engleskom premijerligašu nije se naigrao u godinu i po (dva gola) pa je 2015. godine završio na posudbi u Fiorentini za koju je postigao devet golova, a zatim u Romi (2015.), koja je na kraju otkupila njegov ugovor. Za “rimsku vučicu” je u dvije godine “utrpao” 34 pogotka pa je 2017. otišao prema Anfieldu.

Klubovi su za njega ukupno isplatili 81 milion eura odštete, a najviše njegov sadašnji klub Liverpool, koji je za Salaha dao Romi čak 42 milion eura. Liverpool ga je ugovorom vezao do 2022.godine, ali ako Salah ovako nastavi zabijati, višestruko će profitirati.

 

 

 

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here