Potpisan ugovor o koncesiji za vjetroelektranu na Ivan-sedlu

Ugovor o koncesiji potpisan je na period od 30 godina, te se može obnoviti za novi vremenski period koji ne može biti duži od 15 godina, uz uslove propisane prvobitno potpisanim ugvorom o koncesiji.

791

Ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić i prokurista Privrednog društva Suzlon Wind Energy BH, Pedersen Erik Winther potpisali su ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje Vjetroelektrane Ivan-sedlo – Hadžići sa 12 vjetroagregata po 2,1 MW instalisane snage.

Investiciona vrijednost ovog projekta je oko 30 miliona eura, odnosno 58.674.900 KM. Ugovor o koncesiji potpisan je na period od 30 godina, te se može obnoviti za novi vremenski period koji ne može biti duži od 15 godina, uz uslove propisane prvobitno potpisanim ugvorom o koncesiji.

Vlada Kantona Sarajevo je na sjednici u četvrtak, 17. maja, kompaniji Suzlon Wind Energy BH iz Sarajeva dala saglasnost za izgradnju vjetroelektrane Ivan Sedlo u Hadžićima.  Ministar Šabić je tom prilikom  napomenuo da će od ovog projekta značajne benefite  imati lokalna zajednica i Kanton Sarajevo, jer od koncesione naknade 60 posto prikupljenih sredstava ide u budžet lokalne zajednice, a 40 posto u budžet KS.

Suzlon Wind Energy za Balkan je podružnica kompanije iz Indije koja posluje u 15 zemalja svijeta, na šest kontinenata i zapošljava više od 8.000 ljudi, a do sada je izgradila 18 GW vjetrenjača u svijetu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here