U organizaciji WEFEC-a (West-East Forum for Ethics and Compliance) i Američke trgovačke komore u BiH, u četvrtak, 24.maja, u Hotelu Holiday u Sarajevu bit će održan Balkan Compliance & Ethics Forum na kojem će biti razmatran značaj sprovedbe međunarodnih standarda poslovanja u BiH i zemljama regiona. Na forumu, koji se održava treću godinu zaredom, bit će predstavljeno zašto zbog neusklađenosti inostrane kompanije izbjegavaju saradnju sa domaćim privrednim subjektima i kako korporativna usklađenost sa međunarodno usvojenim pravilima domaćim kompanijama donosi kompetativnu prednost u poslovanju.

Naime, poznato je da multinacionalne kompanije posluju po korporativnim standardima koji strogo zabranjuju korupciju, prevaru, pranje novca, narušavanje fer tržišne utakmice, ali i da se suočavaju sa značajnim rizicima na tržištu Balkana koje se bori da dostigne međunarodne standarde u ovim rizičnim oblastima. Politika poslovanja multinacionalnih kompanija u odnosu prema domaćim poslovnim partnerima još uvijek je nedovoljno objašnjena i prezentovana oblast poslovanja u javnosti, ističu organizatori. “Mi želimo započeti proces iskorjenjivanja kulture korupcije i drugih negativnih poslovnih praksi koje otežavaju ekonomski rast, vladavinu prava i opstruiraju domaće i strane investicije, i to putem mobilizacije lidera integriteta iz privatnog, javnog i nevladinog sektora kako bi stvorili zdravo tržišno okruženje zasnovano na fair play-u koje pruža efektivna i dugoročna rješenja” kaže Bojan Bajić, predsjednik WEFEC-a i najavljuje kako će BCEF 2018  na jednom mjestu spojiti multinacionalne kompanije, lidere u Compliance & Ethics oblasti i domaće kompanije, koje teže da ispune ove standarde poslovanja. Forum će biti posvećen transferu znanja i B2B promociji međunarodnih poslovnih standarda sa posebnim fokusom na treće strane u zemljama Zapadnog Balkana. Okupit će profesionalce iz Compliance & Ethics (Usklađenost & Etika) oblasti iz regiona, kao i predstavnike međunarodnih razvojnih finansijskih institucija, kao što su Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

“U Istočnoj Evropi uloga privatnog sektora u prevenciji korupcije unutar kompanije kao i u odnosima sa vladama je potcjenjena. Vrijeme je da kompanije podignu svijest o rizicima korupcije i rješenjima za usklađivanje, ali i da predlažu svojim vladama efikasan dijalog i zajedničko angažovanje u borbi protiv korupcije. Nadam se da će ovaj forum pomoći kompanijama Zapadnog Balkana da pređu sa ad-hoc diskusije o korupciji i integritetu na strukturno i efektivno zajedničko djelovanje.

OECD je spreman da sarađuje sa biznisom u regionu u ovom izazovnom zadatku, da pomogne u razmjeni dobrih praksi iz drugih regiona i da traži efikasna politička rješenja”, poručila je Olga Savran, savjetnica za globalne odnose u Antikorupcionom odjelu Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), koja će biti jedna od učesnica BCEF-a 2018.

S obzirom da Svjetska banka (WB), Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i druge finansijske institucije sve učestalije izriču sankcije privrednim subjektima koji tokom poslovanja dođu u rizik od pet zabranjenih poslovnih praksi: prevara, korupcija, povreda konkurentnog postupka, iznuda i ometanje istrage od strane međunarodnih finansijskih institucija, primarni cilj ovogodišnjeg BCEF-a je jačanje znanja domaćih i regionalnih privrednih subjekata kako da svoje poslovanje prilagode međunarodnim standardima i tako izbjegnu rizike od nesvjesne uključenosti u zabranjene prakse.

“Važno je znati da prema međunarodnim regulacijama poslovni odnos se raskida ili otežava već kada postoji sumnja, tj. ne čekaju se pravomoćne presude, kao u slučaju krivičnog zakona. Ako je neka kompanija obuhvaćena istragom pravosudnih organa, međunarodne kompanije i banke neće čekati rezultate istrage, već će na ime te kompanije pobosti crvenu zastavicu rizika – red flag, što u modernom biznisu to znači da se radi o rizičnom poslovnom partneru”, ističe Bajić i naglašava da sistemsku zaštitu od nedozvoljenih poslovnih praksi i kažnjavanja kao i popravljanje reputacije kompanije vrše kroz tzv. Compliance program, koji je postao međunarodni standard u kontroli upravljanja rizicima od nastanka zabranjenih praksi.

 

 

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here