Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Republike Hrvatske Martina Dalić podnijela je danas ostavku zbog afere “Hotmail”, objavili su hrvatski premijer Andrej Plenković i Martina Dalić na konferenciji za novinare u Banskim dvorima.

Podsjećamo, prošle sedmice su hrvatski mediji objavili tekstove o mailovima koje su razmjenjivali potpredsjednica vlade Martina Dalić te autori Lex Agrokora, koji su kasnije i bogato “nagrađeni”.

„Nakon jučerašnjeg i današnjeg razgovora potpredsjednica Vlade Martina Dalić i ja odlučili smo da ona podnese ostavku koju sam ja prihvatio“, rekao je  premijer Plenković.

Nakon objave da je Dalić dala ostavku, Plenković je nastavio s iznošenjem ‘konteksta o okolnostima’ u kojima je nastao Lex Agrokor.

„Potpredsjednica je dala veliki doprinos, ne samo u privredi, nacionalnoj strategiji reformi i uvođenje eura, već i baveći se krizom u Agrokoru. Prije godinu i pol dana Vlada je držala konzinstentan stav da je odgovorost u kompaniji isključivo na vlasniku i upravi kompanije. Nismo dopustili stvaranje atmosfere haosa i širih problema za hrvatskih finansijski sistem. Istodobno, kao odgovorna Vlada s tadašnjim koalicijskim partnerom, Mostom, koji je bio informiran o svim aktivnostima i na njihovu inicijativu angažirani su stručnjaci van državne uprave. U takvim okolnostima Dalić je konzultirala ljude koji su o toj temi mogli pomoći. I to mogli pomoći u kratkom roku“,  rekao je Plenković.

On je naglasio da je njegova Vlada stala iza prijedloga zakona, a Sabor ga je usvojio.

„A zakon je imao vrlo važnu odredbu da se aktivira na zahtjev društva na koji se odnosi. I to je vrlo važno. Da nije bilo zahtjeva Ivice Todorića, zahtjev ne bi bio aktiviran. Imenovanjem izvanrednog povjerenika u iznimno kratkom roku, u nekoliko dana, dogovoren je novi kredit. Ta činjenica kupila je ključno i bitno potrebno vrijeme da se pristupi procesu restrukturiranja. I to treba naglasiti. Sada kada smo u fazi finalizacije nagodbe i kada će ovaj zakon, ovoga tjedna na razini EU, postati pravne stečevine EU, onda danas možemo reći da su temeljni ciljevi našeg angažmana, temeljni strateški cilj ostvarili “, istaknuo je Plenković.

Sada već bivša ministrica Dalić je naglasila da je u dogovoru sa premijerom dala neopozivu ostavku.

„U ovom nevjerojatnom spletu okolnosti i interesa oko Agrokora ispada da sam ja ispala uteg premijeru, Vladi i HDZ-u. Ja to ne mogu prihvatiti. Dobila sam politički zadatak od tadašnjih koalicijskih partnera HDZ-a i Mosta. Velika je sreća svih sadašnjih kritičara da ih nije dopao ovaj zadatak. Za to mogu zapaliti svijeću na Kamenitim vratima. Očekujem da će biti istraženo tko je tačno objavio fragmente komunikacije potpredsjednice Vlade. Ne zbog mene. Ja nisam učinila ništa pogrešno, nemoralno ili nezakonito. Ali percepcija je takva kakva je. Dajem ostavku, jer ne želim biti uteg premijeru, Vladi i HDZ-u. Bit će vremena da svatko objasni svoju ulogu u krizi oko Agrokora. Plenkoviću zahvaljujem na povjerenju i radu, svim kolegama zahvaljujem na podršci. Želim vama, predsjedniče Vlade, puno uspjeha u daljnjem radu“, rekla je Dalić.

 

 

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here