Izložba “Vedute Venecije” iz Zbirke umjetnina Intese Sanpaolo svečano je otvorena 10.05.2018. u Gradskoj vijećnici Sarajeva.

Slike Canaletta, Guardija, Marieschija i van Linta stigle su iz Gallerie d’Italia – Palazzo Leoni Montanari, jedne od najljepših baroknih palača u Vicenzi.

Ova četiri umjetnička djela iz razdoblja baroka biće izložena do 3.06.2018. u dvorani Gradske vijećnice Sarajeva.

Na izložbi Vedute Venecije predstavljena su slikarska ostvarenja četvorice majstora ovog žanra koja dolaze iz Gallerie d’Italia – Palazzo Leoni Montanari u Vicenzi.

Riječ je o izuzetnoj zbirci venecijanskog baroknog slikarstva, u kojoj se uz slike predstavljene bh. publici čuvaju  i remek djela Tiepola, Pietra Longhija i drugih velikana tog razdoblja, te fascinantne zbirke starogrčkih vaza i ruskih ikona.

Ove sjajne zbirke i sama barokna palača Leoni Montanari dio su velikog kulturnog projekta banke Intesa Sanpaolo naziva Progetto Cultura, u koji su među ostalim uključene Gallerie d’Italia – Piazza Scala u Milanu u kojoj su predstavljeni talijanski umjetnici devetnaestog i dvadesetog stoljeća, te Gallerie d’Italia – Palazzo Zevallos Stigliano u Napulju, gdje je izloženo posljednje Caravaggiovo remek djelo Mučeništvo Sv. Ursule ,te djela umjetnika s juga Italije od sedamnaestog do dvadesetog stoljeća.

Izložbu je otvorio Almir Krkalić, predsjednik Uprave Intesa Sanpaolo Banke BiH,  a pozdravne govore održali su prof. Gian Maria Gros-Pietro, predsjednik Uprave Intesa Sanpaolo; Nicola Minasi, ambasador Italije u BiH i Esad Tanović, direktor JP “Sarajevo”:

Prof. Gian Maria Gros-Pietro, predsjednik Uprave Intese Sanpaolo, povodom svog prvog posjeta Bosni i Hercegovini i otvorenja izložbe, naglasio je sljedeće:

“Iznimno se ponosim time što donosim četiri umjetnička djela koja pripadaju zbirci umjetnina Intese Sanpaolo iz Palazzo Leoni Montanari u Vicenzi u Gradsku vijećnicu Sarajeva. Intesa Sanpaolo posluje u zemljama bogate kulturne baštine i vjerujem da su kulturne aktivnosti sredstvo njegovanja prijateljskih odnosa među državama, te da se ulaganjem u kulturu podstiče društveni napredak i podupire ekonomski rast”.

Almir Krkalić, predsjednik Uprave Intesa Sanpaolo Banke BiH rekao je: “Ponosni smo što Intesa Sanpaolo Banka BiH, kao članica Intesa Sanpaolo Grupe, sudjeluje u organizaciji ove iznimno vrijedne izložbe. Posebno ističemo da je inicijativa da se organizuje izložba ovih slika iz Zbirke umjetnina Intese Sanpaolo proistekla lično od prof. Gian Maria Gros-Pietra, predsjednika Uprave Intese Sanpaolo, koji posjetom BiH, na ovaj način, želi prezentirati dio talijanske kulturne  baštine.Uvjereni smo da će ova izložba podstaknuti i druge vidove saradnje u oblasti kulture između Italije i BiH”.

 

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here