Uskoro se ukida roaming za zemlje Zapadnog Balkana

383

Na summitu EU – Zapadni Balkan u Sofiji, koji će se održati 17. maja, mogla bi ponovno biti aktivirana inicijativa i potpisan sporazum o ukidanju roaminga za sve zemlje Zapadnog Balkana, izjavio je krajem prošle sedmice srpski ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

“Nakon što je Bugarska preuzela predsjedavanje Europskom unijom, reaktivirali su tu inicijativu i najavljuju da bi se na summitu u Sofiji mogao potpisati sporazum o ukidanu roaminga i za sve zemlje Zapadnog Balkana i pristupanje toj europskoj direktivi, što znači da bi roaming bio potpuno ukinut”, rekao je Ljajić. Prema njegovim riječima, ipak se ne može sa sigurnošću potvrditi hoće li će se to i dogoditi, javlja Tanjug.

Ljajić je podsjetio da je ranije postojala inicijativa za potpuno ukidanje roaminga na prostoru Zapadnog Balkana, odnosno da se i te zemlje priključ tzv. Direktivi za ukidanje rominga u EU, koja je za članice Unije potpuno ukinula roaming. Naime, Europska komisija organizirala je u siječnju 2018. godine u Bruxellesu sastanak telekomunukacijskih operatera iz zemalja Zapadnog Balkana.

“Tražili smo od kompanija iz regije da istraže mogućnosti smanjenja cijena roaminga među zemljama Zapadnog Balkana”, rekla je tada glasnogovornica EK Nathalie Vandystadt. “Tako bi i zemlje koje su u različitim fazama u procesu pristupanja Europskoj uniji, također pristupile tom sporazumu na temelju kojeg bi naši građani kada putuju u zemlje Europske unije plaćali iste cijene usluga kao u domaćem telekomunikacijskom prometu. Mi smo se ranije u nekoliko navrata obraćali EK koja nas je odbijala pod izgovorom da ta direktiva važi samo za članice Europske unije i da bi važenje direktive i za druge zemlje podrazumijevalo promjenu tog dokumenta”, naveo je Ljajić.

U povodu najave bugarskog ministra za transport Ivaila Moskovskog da će od augusta biti snižene cijene roaminga za Makedoniju i Srbiju i da će ta odluka biti prihvaćema za vrijeme bugarskog predsjedavanja EU, kao i da mobilni operateri Bugarske, Makedonije i Srbije rade na potpisivanju tog sporazuma, da postoji više inicijativa, a najmanje tri, u pravcu snižavanja cijena roaminga do njegovog potpunog ukidanja u regiji.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here