U proteklim godinama Međunarodni sajam ENERGA potvrdio se kao uspješan i atraktivan poslovni događaj, te se svrstao među najznačajnije manifestacije u oblasti energetike u BiH i regiji organizovan domaćim snagama uz pomoć domaćih i stranih partnera. Ideja organizatora, da na jednom mjestu objedini izlagački i prezentacijski program pokazao se kao pun pogodak već osmu godinu zaredom.

Sarajevo će tokom trodnevnog Međunarodnog sajma i konferencije „ENERGA 2018“, u periodu od 19-21. juna biti regionalni energetski centar, kao jedan od najznačajnijih događaja vezan za energetski sektor u Bosni i Hercegovini i po mnogo čemu jedinstven u ovom dijelu Europe. ENERGA se i ove godine održava pod sloganom MISLITI NA BUDUĆNOST / THINIKING THE FUTURE.

Ove godine na jednom mjestu okupit će se više od 300 izlagača i učesnika konferencije iz 15 zemalja kako regije tako i svijeta (BiH, Slovenija, Srbija, Češka, Njemačka, Poljska, Kuwait…), a koji će predstaviti proizvode, projekte, ideje i usluge svojih kompanija u oblastima energetike, obnovljivih izvora energije, energijske efikasnosti, zaštite okoliša, itd.

Također, na jednom mjestu okupit će se predstavnici svih relevatnih ministarstava vezanih za navedene oblasti, kao i ostali ključni akteri. Pored domaćih institucija, događaju će prisustvovati i predstavnici međunarodnih organizacija koje djeluju u BiH kao što su GIZ, USAID, UNDP, SIDA, Češka razvojna agencija, te brojni instituti i visokoškolske ustanove, privredne komore, kao i međunarodne i domaće nevladine organizacije, te predstavnici realnog sektora – privrede BiH.

Tokom tri sajamska dana konferencijski program će tretirati aktuelne teme iz oblasti energetskog sektora. Ove godine Programski odbor konferencije „ENERGA“ poseban akcenat je stavio na energetske i klimatske politike u BiH.

Kroz razne sesije Konferencije prodiskutovaće se o postignućima i predstojećim obavezama BiH, a posebni aspekti će biti posvećeni tržištu električne energije, sistemima daljinskog grijanja, obnovljivim izvorima energije, sigurnosnim snabdijevanjem gasom, te energijskoj efikasnosti u zgradarstvu i  industriji. Poseban aspekt staviće se na stanje i perspektive električnih automobila  u BiH uz prisustvo svih relevantnih aktera automobilske industrije u BiH.

Program “ENERGA” će biti mjesto susreta predstavnika uglednih domaćih i inostranih kompanija i institucija koji će svoja raznovrsna istraživačka i proizvodna ostvarenja, atraktivne teme, trendove i dostignuća moderne energetike, te različite oblike poslovne saradnje, prezentirati stručnoj-relevantnoj javnosti.

Konferencija ENERGA 2018 se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ministarstva energije, industrije i rudarstva Federacije Bosne i Hercegovine i Vlade Kantona Sarajevo. Partneri projekta su Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine i Privredna komora Federacije Bosne i Hercegovine te USAID EIA.

 

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here