Indijska tehnološka kompanija Tata Consultancy Services (TCS) prva je indijska kompanija čija je tržišna vrijednost u posljednjih 10 godina premašila psihološki važnu granicu od 100 milijardi američkih dolara, zahvaljujući skoku cijene dionica početkom sedmica.

Dionice najvećeg indijskog izvoznika softvera su na Bombajskoj berzi poskupile za više od četiri posto, na 3.557 rupija (53,53 dolara), zahvaljujući dobrim rezultatima poslovanja.

Time je tržišna vrijednost indijske IT kompanije dosegnula 681 bilion rupija, što je preko 100 milijardi dolara.

Prije TCS-a samo je još jednoj indijskoj kompaniji u historiji to uspjelo, 2008. Reliance Industriesu, konglomeratu djelatnosti od energetike do telekoma, u vlasništvu najimućnije osobe u Aziji Mukesha Ambanija, podsjeća AFP.

“To je važna prekretnica, koja ne samo da nas veseli, već i mijenja perspektivu i raspoloženje spram ostalih indijskih softveraša”, kazao je za Bloomberg Gaurang Shah, ulagački strateg u firmi Geojit Financial Servicesu u Bombaju.

Snažnu podršku dionicama pružio je poslovni izvještaj TCS-a prema kojem je neto dobit u prvom kvartalu na godišnjem nivou porasla za 4,4 posto, na 69,04 milijardi rupija (4 mlrd. eura).

Kompaniji je u prilog išlo slabljenje rupije. Indija je postala svojevrsni pozadinski ured za svijet, a TCS je među prvima nudio usluge dok su kompanije u razvijenim zemljama davale posao podizvođačima.

 

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here