Šumski požari koji su česta pojava u BiH, posebno u njenom južnom dijelu, izazivaju  ogromne štete, što je bilo inspiracija studentima Fakulteta elektrotehnike iz Tuzle za izradu Smart Ball Extinguisher, uređaja koji detektira i gasi požare. Iako je prvobitna namjena uređaja bila gašenje šumskih požara, kasnije su odlučili da ga prilagode tržištu te je danas namijenjen gašenju požara u kući. Na koji način radi Smart Ball Extinguisher te kako je tekao put od ideje do gotovog proizvoda za  Business magazine priča Ajdin Nakičević, idejni tvorac Smart Ball Extinguishera.

Smart Ball Extinguisher predstavlja pametni, automatski aparat za detekciju i gašenje požara. Uređaj se sastoji od dva dijela-polulopte  napunjene ABC prahom za gašenje vatre  i pametnih senzora, koji vrše detekciju i prevenciju požara u stadiju nastanka vatre i njeno rano gašenje te dojavljuju mjesto nastanka požara nadležnoj vatrogasnoj službi.

„Kada ugradite Smart  Ball Extinguisher u jednu prostoriju vaše kuće, stana ili vikendice-preporučljivo u kuhinju, jer je tu najveća vjerovatnoća nastanka požara, u slučaju nastanka vatre, bili vi tu ili ne, uređaj će sam automatski prepoznati opasnost, aktivirati se, raspršiti ABC prah za gašenje požara te uspješno ugasiti vatru. Zatim će obavijestiti obližnju vatrogasnu službu o nastanku požara, kako bi se stvorio još jedan dodatni nivo sigurnosti,“ objašnjava Nakičević.

Ideju prilagodili tržištu

S obzirom na to da su učestvovali na NASA Space Apps Challengeu, zbog same tematike takmičenja, prvobitna ideja bila je zaštita šuma od požara.  Međutim, uz podršku YEP-a i pojedinaca koji su ih uputili u bolju i profitabilniju realizaciju, prilagodili su ideju tržištu. U početku, tim je činilo osam osoba, ali trenutno na razvijanju ovog uređaja, pored Nakičevića, radi i Mustafa Spahić koji je zadužen za elektronički dio uređaja. Na projektu je rađeno godinu dana, uloženo je aproksimativno 800 sati, ali tu nije kraj nego i dalje nastavljaju s radom.

Osim finansijske podrške YEP-a za kreiranje prototipa, nisu imali bilo kakvu drugu finansijsku podršku.

„Trenutno prolazimo kroz projekat Fondacije Tuzlanske zajednice, gdje će se za pojedine ideje omogućiti finansijski grantovi. U svakom slučaju, nastojat ćemo potražiti druge mogućnosti finansiranja, grantove od fondova i ostalih mogućih izvora,“ dodaje Nakičević.

Ovi mladi ljudi spremni su i za neka nova slična takmičenja ukoliko im se pruži prilika, jer kako Nakičević kaže, svjesni su značaja ovakvih takmičenja i promocije koju donose. Trenutni fokus im je na Smart Ball Extinguisher, a kad finaliziraju ovaj projekat posvetit će se i nekim novim projektima.

“Funkcionalan prototip već je gotov. Kratki promotivni video je snimljen. Trenutno radimo na usavršavanju. U narednih nekoliko mjeseci možete računati na gotov proizvod. Cijena je još uvijek tajna,” kaže Nakičević.

Interes za proizvod postoji

A interes za ovim proizvodom svakako postoji. Najviše su zainteresirane vatrozaštitarske kompanije i osiguravajuće kuće koje imaju interes i potencijalno korist od ovog uređaju. Jedna kompanija već je izrazila želju za saradnjom.

“Interesovanje se pojavilo, u obliku dogovora, potencijalnog budućeg ugovora, sa osiguranjem Triglav, od strane Ediba Drljevića, koji nam je znatno pomogao u samoj formulaciji i prilagodbi uređaja tržištu. Naravno, očekujemo i dalje uspješnu saradnju i širenje sa drugim firmama,” dodaje Nakičević.

S druge strane, univerziteti u BiH nisu pokazali interesovanje za ulaganje u ovaj uređaj, s obzirom na to da se ne radi o generičkoj stvari u koje naše obrazovne institucije ulažu novac. Ali, sam koncept projekta stvara mogućnost i potrebu za širenjem i na inozemno tržište.

“Uzimajući u obziru to da uređaj ovakog tipa ne postoji, velika je vjerovatnoća da će  postojati potražnja za Smart Ball Extinguisher i u inozemstvu,” ističe Nakičević.

Ovi mladi momci pozitivan su primjer da se vrijednim radom i trudom može postići puno te ukoliko postoji jaka volja onda ništa nije teško. Svjesni su da uspjeh ne dolazi sam od sebe nego da je potrebno pokrenuti se i biti uporan.

“Nije uvijek problem u državi. Suviše je zastupljeno razmišljanje da je država kriva za naš neuspjeh. Od početne finansijske pomoći pa do mentorstva, sve je omogućeno, a na nama je da projekat dignemo na noge. Možda pomoć i finansiranje nije prisutno u tolikoj mjeri kao u drugim naprednim državama, ali ni tamo niko neće napraviti uspješan projekat za vas. Do nas je da se borimo za ideje, bilo to u BiH ili nekoj drugoj državi,” naglašava Nakičević. Dodaje da je posebno zahvalan YEP projektu i dobrim ljudima koji su im pomogli u kreiranju ovog proizvoda.

 Žiri NASA uvrstio ih među 25 najboljih

Ovaj tim učestovovao je u  NASA takmičenju,  NASA Space Apps Challenge, održanom krajem aprila prošle godine u Tuzli, gdje su se kao  pobjednici lokalne runde plasirali na svjetsko finale. NASA Space Apps Challenge istovremeno je održan u više od 70 zemalja širom svijeta, a najbolji iz svakog grada ušli su u uži krug takmičenja, gdje je najbolje birao žiri koji je imenovala Američka svemirska agencija (NASA). A među najboljima bio je i tim iz grada soli sa svojim projektom.

“Veliki značaj i začeće same ideje predstavljao je NASA Space Apps Challenge hakaton. Kao pobjednici lokalne runde plasirali smo se u svjetsko finale, gdje smo proglašeni jednim od 25 najboljih projekata, tačnije među pet najboljih projekata u kategoriji Najbolja upotreba hardvera. Biti u 25 najboljih projekata, u konkurenciji od 25.140 učesnika, donijelo je veliko pouzdanje u sami kvalitet ideje. Svakako da nam  je do sada pomoglo, a u budućnosti će i više pomoći,“ dodaje Nakičević.

 

PREKOMirela Haskić
IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here