Ambasador Malezije u BiH NJ.E. Zakri Jaafar sa saradnicima posjetio je Agenciju za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) kako bi se upoznao s prilikama za investiranje u BiH i sektorima koji bi mogli biti interesantni malezijskim investitorima, te mogućnostima koje bi podigle ekonomsku suradnju između dvije zemlje na veći nivo.

Priliv stranih ulaganja u BiH je nizak, i tek nekoliko malezijskih kompanija posluje u BiH.

Direktor Gordan Milinić je upoznao ambasadora s nadležnostima i misijom Agencije, koordinaciji rada nadležnih institucija na polju privlačenja stranih investicija, 350 raspoloživih projekata i 300 lokacija za investiranje.

Predstavio je i rast investicija u 2018 koje su dosegle iznos od 758 miliona KM, kao i projekte koji bi mogli doprinijeti značajnom rastu investicija i u 2018, poput projekta TE Kamengrad za koji je potpisan Memorandum o razumijevanju, kao i stalnim kontaktima s potencijalnim investitorima.

Održana je i prezentacija o mogućnostima i uvjetima ulaganja u BiH, kao i sektorima bh. privrede za koje FIPA traži investitore. Ambasada će informirati privredne komore i udruženja privrednika u Maleziji o  mogućnostima ulaganja u BiH.

Predstavljena je i medijska kampanja „Invest in BiH“ FIPA-e s ciljem upoznavanja inostrane poslovne zajednice o mogućnostima ulaganja za koju se traže sredstva od Vijeća ministara BiH.

Dogovoreno je da Ambasada Malezije ukoliko bude u prilici susresti se s novinarima iz Malezije, da ih uputi FIPA-i radi predstavljanja BiH.

 

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here