Predstavništvo VTK u Istanbulu približilo privrednike BiH i Turske

Sredinom aprila u Istanbulu je otvoreno prvo predstavništvo Vanjskotrgovinske komore BiH u inozemstvu, koje bi privrednicima iz BiH i Turske trebalo značajno olakšati uspostavljanje međusobnih kontakata i ugovaranje poslova.

443

Tradicionalno prijateljski odnosi Bosne i Hercegovine s Republikom Turskom, na ekonomskom planu manifestiraju se međusobnom vanjskotrgovinskom razmjenom vrijednom oko milijardu konveritibilnih maraka godišnje te investicijskom saradnjom teškom nešto manje od 400 miliona KM turskih ulaganja pristiglih u našu zemlju u proteklih dvadesetak godina. S obzirom na to da je u oba navedena segmenta Turska daleko od vrha liste najznačajnijih bosanskogercegovačkih partnera, evidentno je da, unatoč pozitivnim pomacima u posljednjih nekoliko godina, postoji veliki prostor za jačanje međusobne ekonomske saradnje dviju država, čemu bi veliki doprinos trebalo dati i sredinom aprila otvoreno Predstavništvo Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH u Istanbulu.

Značajna uloga

Predstavništvo će imati veliku ulogu u jačanju i intenziviranju međusobne saradnje BiH i Turske te će biti od pomoći privrednicima dvije zemlje u bržem i jednostavnijem uspostavljanju kontakata i ugovaranju poslova, kao i pri rješavanju nastalih problema.

S pravom se očekuje da će uz pomoć Predstavništva privrednici Bosne i Hercegovine uspjeti plasirati svoje proizvode ne samo na tursko, već i na nova tržišta vezana za Tursku. Pored plasmana proizvoda, Predstavništvo ima zadatak i da putem direktnih kontakata, kao i organiziranjem sastanaka, prezentacija, okruglih stolova i tome slično, na najbolji mogući način promovira potencijale Bosne i Hercegovine i privuče veći broj investitora iz Turske“, ističe u izjavi za Business magazine Ahmet Egrlić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH.

On pritom podsjeća da je Predstavništvo rezultat trilateralne saradnje Bosne i Hercegovine, Srbije i Turske. Prema njegovim riječima, otvaranje Predstavništva inicirali su i podržali Vlada, odnosno Ministarstvo ekonomije Republike Turske, kao i resorna ministarstva u Bosni i Hercegovin i Srbiji – Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i srbijansko Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Precizirajući da radom istanbuskog ureda rukovodi Tarik Šahman, zaposlenik VTK imenovan na funkciju direktora Predstavništva, Egrlić naglašava da je Predstavništvo aktivno još od januara ove godine i da su putem njega već ostvareni određeni kontakti sa potencijalnim turskim partnerima.

“Veliki broj turskih kompanija iskazuje interes za poslovanje sa bh. kompanijama, slijedom čega od početka godine imamo sve češće posjete delegacija iz Turske“, napominje Egrlić, uz opasku da će Predstavništvo imati značajnu ulogu i u

kontekstu trilateralnog programa ekonomske saradnje BiH, Turske i Srbije.

“Sama činjenica da je nastalo kao rezultat trilateralne saradnje BiH, Srbije i Turske, govori da će uloga Predstavništva u tom smislu biti značajna. Ono će biti kontakt tačka za sve tri države, odakle će se dalje unapređivati saradnja i realizirati već započeti i novi projekti koji se tiču ove tri države“, kaže Egrlić.

Na pitanje o tome koliko je, prema iskustvima na terenu, do sada nedostajalo predstavništvo VTK u Turskoj i u kojoj mjeri je taj nedostatak negativno uticao na ekonomske odnose dviju zemalja te u kojim segmentima ekonomske saradnje se taj hendikep najviše osjetio, Egrlić konstatira da je hendikep prejak termin i da nepostojanje Predstavništva u proteklom periodu nije negativno uticalo na međusobne ekonomske odnose dviju zemalja.

Širenje mreže

“Ekonomska saradnja između Bosne i Hercegovine i Republike Turske posljednjih godina ide uzlaznom putanjom, čemu u prilog idu i odlični rezultati trgovinske razmjene. Napominjem, u 2017. godine obim razmjene sa Tuskom iznosio je oko 1,08 milijardi KM i predstavlja najviši ostvaren obim u posljednje tri godine. Pokrivenost uvoza izvozom u posljednje tri godine iznosi 65 posto“, argumentira taj stav Egrlić.

Što se tiče daljih planova VTK u vezi sa otvaranjem sličnih predstavništava u drugim zemljama svijeta, on potcrtava da je Predstavništvo u Istanbulu prvo, ali sasvim sigurno ne i posljednje koje će Komora otvoriti u inozemstvu.

Komora svakako planira otvoriti predstavništva i u drugim zemljama svijeta, u zavisnosti od svojih finansijskih mogućnosti.

Za početak su nam ciljane zemlje one sa kojima imamo najveću vanjskotrgovinsku razmjenu i tu prvenstveno mislim na susjedne i zemlje Evropske unije, prije svega Njemačku, ali razmišljamo i o otvaranju predstavništva u Kini. Po tom pitanju smo već započeli određene aktivnosti koje se tiču prikupljanja relevantnih informacija o zakonskom okviru i uslovima otvaranja predstavništva“, objašnjava Egrlić.

 

 

 

PREKOArmin Zeba
IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here