Fudbalski nacionalni savezi već su navijačima objavili kako će izgledati dresovi njihovih miljenika koji će nastupiti na predstojećem Svetskom prvenstvu u fudbalu u Rusiji. Do Mundijala je ostalo nešto više od dva mjeseca. Kada stigne dugo očekivani juni, široka paleta raznobojnih dresova preplavit će stanove, kuće, trgove i ulice širom svijeta. U njima će igrači igrati, navijači slaviti, a modni kritičari će se ponovno čuditi najnovijim kreacijama proizvođača. Svjetsko prvenstvo je kroz historiju uvijek bilo dobar teren za predstavljanje nekih ikonskih dresova, a sigurni smo kako ni 2018. godina neće podbaciti po tom pitanju.

Ono što se može primijetiti jeste da dominira jednostavniji dizajn, bez previše detalja, dok su se neki proizvođači dresova odlučili i za “retro” varijante.

Među do sada objelodanjenim garniturama, izabrali smo 10 najzanimljivijih.

  1. Rusija

Rusi su domaćini ovogodišnjeg Mundijala te su, da uveličaju tu prigodu, izbacili potpuno novi dres. Proizvođač je Adidas, a sastoji se od dominantne crvene baze s bijelim V-ovratnikom. Uz bijele crte na ramenima, prisutni su i dijagonalni bijeli kvadrati koji se protežu od ruku prema tijelu. Gostujući dres je bijeli, s grafičkim dizajnom baziranim na ruskoj uličnoj kulturi i arhitekturi.

  1. Portugal

Portugalu je dres za nastup u Rusiji dizajnirao njihov dugogodišnji partner Nike, a Cristiano Ronaldo bio je maneken. Osvajanje Eura 2016. omogućilo je Nikeu da ugradi dašak zlatne boje, a uz svjetlije nijanse na rukavima i zeleni ovratnik, dominantna je, dakako, crvena boja. Njihov drugi dres je povratak na bijelu varijantu, s malim križevima, a i na grbu se slavi osvajanje Evropskog prvenstva. Jednostavnost, uz obrazloženje “jednostavan nam je i cilj”, čini ovaj “čisti” portugalski dres prilično… jednostavnim. Izbliza to djeluje zanimljivo, ali sa tribina će se vidjeti samo bjelina.

  1. Španija

Kao jedna od glavnih uzdanica Adidasa, novi domaći dres Španjolske svoju inspiraciju pronalazi u prošlosti ugledavši se na dres iz 1994. godine. Glavna boja dresa je logično – crvena, ali na desnoj strani furijine opreme može se primijeti uzorak žute, plave i crvene boje koji se proteže od vrha do dna majice. Španjolski je gostujući dres svijetloplavi, s geometrijskim dizajnom koji podsjeća na najomiljenije dresove iz 80-ih. Na ramenima je crvena boja.

  1. Argentina

Argentina će u Rusiji nastupiti u tradicionalnom prugastom, nebeskoplavo-bijelom, dresu. Adidas se ove godine odlučio na odlazak u prošlost prilikom dizajna dresova, a albiceleste nisu nikakva iznimka. Dres je inspiriran opremom koju je reprezentacija nosila tokom uspješnog nastupa na Copa Americi 1993. godine, samo što su crte na ramenima crne umjesto bijele boje. Za razliku od nekih drugih, Argentinin gostujući dres nije replika iz 90-ih nego posve novi dizajn, dakako tamnije boje i prilično je inovativan. Osnovna boja koja odudara od uobičajenih, ali sa plavo-belim aplikacijama koje kreću od ramena ka grudnom košu, svakako nije “klasika”.

  1. Hrvatska

Dres reprezentacije Hrvatske, deseti je po redu u saradnji sa Nikeom. Nikeovi dizajneri ovaj su put odlučili povećati poznate kvadrate koji imaju i poseban detalj na svojim rubovima. Prije dvije godine bili su dosta manji i brojniji, a sada dres opet krase nešto veći kvadrati i to samo na prednjoj strani. Leđna strana dresa nema kvadrata, rukavi su crveni s jedne i druge strane, kao i dio na kojem će biti ispisana prezimena fudbalera. Ostatak je potpuno bijel, osim pripadajućeg broja koji je crvene boje u obje varijante. Hlače su bijele boje, a čarape plave. Rezervna je varijanta postala pravi hit. Po uzoru na mnoge reprezentacije te strane i domaće klubove, rezervni je dres prvi put u historiji crne boje. Radi se o crno-plavoj kombinaciji kvadrata te crnoj poleđini. U toj kombinaciji hlače su crne, dok su čarape crvene.

  1. Brazil

Brazilski dres predstavljen je kada i hrvatski, a novi dres proizvođača Nikea obogaćen je novom, svjetlijom nijansom žute. Inspirisan čuvenom generacijom iz 1970., žuti dres Brazila mogao bi ovog ljeta ponovo ući u modu. Rezervni je napravljen u plavom tonu.

  1. Njemačka

Njemačka će na Svjetskom prvenstvu nastupiti u Adidasovom dresu inspiriranom opremom iz 1990. godine. Domaći dres preslika je dresa kojeg su te godine nosili osvajači svjetskog zlata, bijele je boje s crnim dizajnom preko prsiju. Ipak, za razliku od originala koji je bio u bojama nacionalne zastave, kopija je zamišljena u bijelo-sivom izdanju. Adidasove tri crte dominiraju ramenima, a kao pobjednicima prošlog Mundijala na prsima će imati poseban amblem zlatne boje koji će ukazivati da u Rusiji upravo oni brane titulu.

  1. Engleska

Dresovi nacionalne selekcije Engleske službeno su objavljeni u februaru, a proizvođač opreme gordog albiona je Nike. Domaći je dres dominantno bijele, a gostujući crvene boje. Oba nova dresa sadrže suptilan križ sv. Juraja na prsima.

  1. Japan

Novi dres reprezentacije Japana djelo je njemačkog Adidasa, ali dizajn ovoga puta ne slijedi retro stil kojim je Adidas odlučio krenuti prilikom kreiranja velike većine mundijalske opreme. Domaći dres je tamnoplave boje i uključuje razbijene okomite linije na tijelu koje bi trebale podsjećati na tradicionalni izgled samuraja. Svjetski poznate tri crte nalaze se na ramenima i bijele su boje. Iznad grba nacionalnog nogometnog saveza nalazi se japanska zastava.

  1. Egipat

Dresovi Egipta za nadolazeće Svjetsko prvenstvo bit će marke Adidas te je uočeno par promjena u odnosu na prošla izdanja. Domaći dres je dominantno crvene boje sa suptilnom šahovskom tkaninom. Ipak, u odnosu na prošlo izdanje, podosta je smanjena količina crne boje na ramenima i rukama. Dres uokviruju popularne tri crte bijele boje.

 

 

 

 

 

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here