Dvodnevni “Trening za trenere” namijenjen savjetnicama resurnih centara u bosanskohercegovačkim općinama/opštinama, za cilj ima unapređenje stručnih i tehničkih vještina savjetnika koji provode finansijsko savjetovanje i edukaciju kao dio projekta Mikrofinansije u Bosni i Hercegovini.

Uspostavljanje resursnih centara unutar lokalnih zajednica, rezultat je dugogodišnjih zajedničkih napora Projekta i partnera u implementaciji, te će ove općine nastaviti pružati, promovirati i širiti usluge finansijskog savjetovanja i edukacije. Općine Stari grad Sarajevo, Teslić i Gradačac među prvima su prepoznale svoju ulogu i značaj da postanu tačke kontakta i savjeta za prezaduženo stanovništvo ili one koji se tek planiraju zadužiti.

“U narednom periodu ove lokalne zajednice će raditi i na polju finansijskog obrazovanja stanovništva. Cilj nam je osposobiti stanovništvo da bude spremno za aktivno uključivanje u finansijske tokove” naglasila je jedna od učesnica treninga.

Kroz program stručnih obuka kako prenijeti znanja i vještine, savjetnici iz partnerskih općina unaprijedit će postojeće i izgraditi nove sposobnosti, kako bi u narednom periodu postali treneri budućih savjetnika u okolnim općinama/gradovima. Sljedeće aktivnosti uključuju i edukativnu saradnju sa entitetskim ombudsmanima za bankarski sistem, koji će savjetnicima prenijeti svoja znanja i iskustva, posebno u oblasti zaštite prava korisnika finansijskih usluga.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here