Male zemlje poput Bosne i Hercegovine ne mogu se takmičiti sa velikim svjetskim igračima u kontekstu količine ekonomskog output-a, ali mogu proizvesti tehnološku inovaciju za koju će saznati cijeli svijet i omogućiti ekonomski razvoj i bolje pozicioniranje države. Također, pozicioniranje jedinstvenosti turističke destinacije može biti brzi generator prihoda za zemlju, jer turizam kao industrijska grana multiplicira pozitivne efekte na sve ostale grane.

Agencija Via Media sudjelovala je na Međunarodnom investicijskom forumu u Dubaiju, (AIM – Annual Investment Meeting), vodećoj globalnoj platformi za razgovore o privlačenju stranih investicija u razvijenim zemljama i platformi za omogućavanje strateškog umrežavanja privrednika i promociju investicija.

Na AIM forumu, održanom pod pokroviteljstvom šeika Mohameda bin Rašida Al Maktuma, potpredsjednika i premijera UAE i vladara Dubaija, sudjelovao je veliki broj svjetskih stručnjaka i predstavnika Međunarodne investicione zajednice. Tim agencije Via Media iskoristio je već uspostavljenu bazu poslovnih kontakata, te povezao klijente i investitore.

Bosna i Hercegovina mora prestati sa starim načinom predstavljanja naše države. Za konkretnije rezultate neophodno je angažovati eksperte koji će definisati tržišne niše, a u skladu sa fokusiranjem na trendove zanimljive investitorima. Ništa manje bitan aspekt je i promocija koja privlači interesovanje u velikoj konkurenciji. Naši klijenti će na osnovu organizovanih sastanaka imati višestruke koristi, ali za ozbiljnije korake se mora uključiti i država, koja će osim promoviranja BiH kao destinacije, dati i podršku našim kompanijama u privlačenju partnera i investitora. Zbog toga je veoma važno da sudjelujemo na svjetskim događajima sa direktnim vezama sa investitorima koji su u potrazi za ulaganjima u infrastrukturne projekte” – izjavila je Vesna Beganović, Founder & CEO u agenciji Via Media.

Na ovogodišnjem AIM forumu fokus je bio na tehnološkoj revoluciji i primjeni tehnologije u svakodnevnom životu, u oblasti medicine, agrokulture i energije. Osim što su prezentacije zemalja bile vrhunske, posebnu pažnju su privlačili vizualno-tehnološki načini promoviranja pojedinih gradova i turističkih destinacija.

Stručnjaci foruma su donijeli zaključak da je za svaku zemlju veoma važno da ministri iz telekomunikacija, nauke i obrazovanja, privrede i finansija održe sastanak, na kojem će pronaći način koji će tu zemlju učiniti privlačnom i doprinijeti ulaganju stranih investicija. Bez obzira iz koje zemlje da dolaze kompanije, investitori su zabrinuti za proizvodnju hrane i klimatske promjene jer su te dvije teme povezane i imaju direktan utjecaj na sve ostale grane privrede, cijene i životne standarde.

 

 

IZVORbusiness magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here