Saudijska Arabija ima velike planove za naredno desetljeće. U svojem programu nazvanom “Vision 2030” žele modernizirati industriju ove zemlje, stvoriti održivu ekonomiju koja se ne oslanja na naftu, a kako smo jučer vidjeli, žele se i prometno povezati najmodernijim sistemom prijevoza, još nepostojećim Hyperloopom.

U sklopu ovog projekta vladajuća kraljevska porodica dogovorila je sa investitorima iz japanskog SoftBanka ulaganje u najveću solarnu elektranu ikada izgrađenu. Bit će to farma fotonaponskih panela vrijedna 200 milijardi dolara na kojoj će biti zaposleno i do 100 hiljada ljudi. Pismo namjere o ulaganju u ovaj projekt potpisali su u utorak u New Yorku princ Saudijske Arabije Mohammed Bin Salman i osnivač SoftBanka Masayoshi Son.

Instalirana snaga ove solarne elektrane trebala bi biti oko čak 200 gigavata, što je oko 100 puta veće od bilo kojeg drugog solarnog projekta ikada planiranoga. Površinom i snagom bi solarna elektrana SoftBank Solar Project trebala biti oko 400 puta veća od trenutačno najveće u svijetu, one u indijskom Kamuthiju.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here