Velike svjetske kompanije sele svoju proizvodnju iz istočnoevropskih država (poput Češke, Slovačke, Poljske, Estonije…) u zemlje gdje je jeftinija radna snaga, piše američki Bloomberg.

Američki poslovni portal piše o “novoj realnosti koja transformira bivše socijalističke republike Istočne Evrope”.

“Od Varšave do Rige, vlade se počinju boriti protiv ekonomskog modela koji je privlačio zapadne investitore skoro tri decenije, a koji je bio baziran na slabo plaćenoj, nisko-kvalifikovanoj radnoj snazi. S obzirom na rast plaća, i nezaposlenost koja iznosi tek oko četiri posto, političari sada shvataju da moraju ulagati više u istraživanje i edukaciju”, piše Bloomberg.

Naime, kompanije iz Zapadne Evrope i SAD-a su nakon pada komunizma početkom 1990-ih otvarale fabrike u istočnom dijelu Evrope kako bi profitirale od jeftine radne snage.

Primjera radi, u Češkoj je Volkswagen kupio Škodu 1991. godine, dok je u Slovačkoj pokrenuta proizvodnja uređaja Whirlpool Corp. Ovaj region je postao vitalna karika u lancu snabdijevanja njemačke autoindustrije.

No, u posljednje vrijeme stvari su se promijenile. Nezaposlenost je znatno manja od prosjeka EU i iznosi tek oko četiri posto. Osim toga, došlo je do znatnog rasta plaća pa se fabrički poslovi sada sele u jeftinije zemlje.

“Moramo se koncentrirati na proizvode koji će nam donijeti veću dodanu vrijednost. Gradnja još fabrika i linija za sklapanje proizvoda neće doprinijeti našoj ekonomiji”, rekao je za Bloomberg Radomir Jac, ekonomista iz Praga.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here