Tilman Hopp, međunarodni stručnjak u oblasti borbe protiv korupcije sa posebnom ekspertizom u rješavanju problema sukoba interesa, razgovarao je u Sarajevu sa predstavnicima institucija nadležnih za ovo pitanje na nivou države i oba entiteta.

Gospodin Hopp je ovom prilikom upozorio da je Bosna i Hercegovina godinama posljednja u regionu u vezi sa prijavom imovine i da je krajnje vrijeme za uspostavljanje efikasnog sistema. Istakao je da: „Ključne tačke reformi predstavljaju efikasne provjere od strane nezavisnog nadzornog tijela, mogućnost javnog pristupa imovinskim kartonima i efektivne sankcije. Pri tome, BiH se suočava sa posebnim izazovom – različiti nivoi vlasti i različiti nadzorni organi u različitim granama vlasti su zaduženi za različite sisteme prijave imovine. Saradnja i razmjena podataka između entiteta i državnog nivoa će biti od ključnog značaja. Što se elite koje imaju moć više plaše otkrivanja svoje imovine, pružaće više otpora. Stoga se relevantnost sistema prijave imovine može mjeriti stepenom protivljenja od strane političara.“

Sastanak na temu „Unapređenje propisa o sukobu interesa – ključni principi i najbolje međunarodne prakse“ održan je u sklopu projekta „Podrška vladama Federacije BiH i Republike Srpske u borbi protiv korupcije“ koji provodi konzorcijum na čelu sa kompanijom PricewaterhouseCoopers uz finansijsku podršku Britanske ambasade Sarajevo.

Gospodin Alen Taletović, pomoćnik Federalnog ministra pravde za upravu istaknuo je: „Donošenjem izmjena i dopuna Zakona o sukobu interesa na nivou BiH od 2013. godine ukinuta je nadležnost Centralne izborne komisije za utvrđivanje sukoba interesa javnih zvaničnika. Kako postojeći Zakon o sukobu interesa u organima vlasti u Federacije BiH i dalje sadrži odredbe koje se odnose na ovu nadležnosti Centralne izborne komisije, on je postao praktično neprimjenjiv. Zbog ovoga je potrebno zakonom definisati institucionalni okvir za utvrđivanje sukoba interesa u Federaciji BiH, imajući u vidu da ovo treba da radi nezavisno i samostalno tijelo. Također, postojeći Zakon u Federaciji BiH predviđa podnošenje imovinskih kartona javnih zvaničnika, ali ne i njihovu provjeru i objavljivanje, tako da je potrebno zakonom propisati i ove procese, kao i odgovarajuće sankcije za kršenje odredbi zakona.“

Zaključeno je da je unapređenje pravnog okvira u vezi sa sprečavanjem sukoba interesa veoma važan segment borbe protiv korupcije u BiH, te da prezentovani prijedlozi za izmjene i dopune zakona o sukobu interesa  u Federaciji BiH i Republici Srpskoj, kao i dobre međunarodne prakse u ovoj oblasti, su dobra osnova za unapređenje zakonskog okvira, a na čemu će se dalje raditi u nastavku projekta.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here