Danske vlasti su saopćile kako bilježe rekordan broj zaposlenih u ovoj skandinavskoj zemlji.

Troels Lund Poulsen, ministar za zapošljavanje, kazao je novinarima da je krajem januara ove godine u Danskoj zabilježen najveći broj zaposlenih ikada u historiji. Istakao je kako je 2.728.800 ljudi bilo zaposleno, što je porast za oko 187.900 od septembra 2012. godine. Naglasio je da je samo u privatnom sektoru tokom januara posao dobilo još 6.500 osoba.

Poulsen je istakao kako je veoma zadovoljan posljednjim dešavanjima na tržištu rada u toj zemlji.

“Ne samo da je broj zaposlenih dostigao cifru od prije početka finansijske krize nego se radi o najvišoj stopi zaposlenosti ikada. Znači radi se o historijskom uspjehu”, kazao je Poulsen.

Ipak, naglasio je kako je važno imati kvalitetnu radnu snagu da bi zemlja mogla nastaviti sa ekonomskim rastom.

“Kako bi zadržali ovaj momentum ekonomskog rasta, važno je da je kompanijama dostupna kvalitetna radna snaga. U suprotnom slučaju, rizikujemo da deficit radne snage bude ozbiljna kočnica rastu koji trenutno imamo”, rekao je Poulsen.

Vlada Danske je u tom smislu izdvojila 92 miliona kruna kako bi radnici mogli dodatno unaprijediti kvalifikacije i znanje, posebno u deficitarnim zanimanjima. Osim toga, Vlada planira olakšati danskim kompanijama pristup stručnoj radnoj snazi iz inozemstva.

IZVORTRT
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here