Gordana Radojević, direktorica Monstata - Foto: AJB

Realna stopa rasta crnogorske ekonomije u prošloj godini je, prema preliminarnim podacima Zavoda za statistiku Crne Gore – Monstata, iznosila 4,4 posto.

Direktorica Monstata, Gordana Radojević, kazala je da je realna stopa rasta crnogorskog bruto domaćeg proizvoda BDP u četvrtom kvartalu preliminarno iznosila četiri posto.

“Imajući u vidu prethodno objavljene podatke, odnosno da je realna stopa rasta BDP-a u prvom kvartalu prošle godine iznosila 3,2 posto, u drugom 5,1 posto, u trećem 4,7 posto i u četvrtom četiri posto, proizilazi da je realna stopa rasta BDP-a u prošloj godini iznosila 4,4 posto”, saopštila je Radojević na konferenciji za novinare. Ona je rekla da je BDP u četvrtom tromjesečju iznosio 1,08 milijardi eura.

“U apsolutnom iznosu stvoreno je dodate vrijednosti više 65 miliona eura u odnosu na isti kvartal 2016.”, precizirala je Radojević. Prema njenim riječima, pozitivna kretanja BDP-a u četvrtom kvartalu prošle godine rezultat su povećane proizvodnje u većem broju privrednih djelatnosti, kao i značajno povećane investicione potrošnje.

Najznačajniji rast u četvrtom tromjesečju prošle godine zabilježen je u sektoru građevinarstva.

“Mjereno vrijednošću obavljenih građevinskih radova, zabilježen je rast od 70 posto”, kazala je Radojević. Ona je navela da je, pored građevinarstva, značajan rast zabilježen i u sektoru poljoprivrede i šumarstva.

“Industrijska proizvodnja u četvrtom kvartalu zabilježila je rast od 2,5 posto. Ostvaren je rast i u uslužnim djelatnostima, trgovini na malo, saobraćaju i skladištenju”, dodala je Radojević. Ona je saopštila da je pad proizvodnje u četvrtom tromjesečju ostvaren u djelatnostima informisanja i komunikacije, 3,2 posto.

“Posmatrano po kategorima potrošnje BDP-a, vodeća kategorija koja je doprinijela rastu ekonomske aktivnosti je investiciona potrošnja, koja je u odnosu na isti kvartal 2016. godine bila realno veća 47,1 posto”, navela je Radojević. U apsolutnom iznosu investicije su bile veće za 111 miliona eura.

Radojević je kazala da će Monstat podatke o BDP-u za prvi kvartal ove godine objaviti 22. juna, a konačne podatke za prošlu godinu 28. septembra.

Pomoćnica direktorice, Branka Šušić-Radovanović, saopštila je da je BDP Crne Gore u tekućim cijenama za četvrti kvartal prošle godine iznosio 1,08 milijardi eura, a u stalnim 1,05 milijardi eura.

“Posmatrano po kategorijama potrošnje BDP-a najznačajniji doprinos rastu ekonosmke aktivnosti jeste od investicione potrošnje, koja je u četvrtom tromjesečju prošle godine, u odnosu na isti period 2016, nominalno veća 49,8 posto, a realno 47,1 posto”, rekla je Šušić-Radovanović.

Rast investicione potrošnje, kako je objasnila, posljedica je rasta ulaganja u građevinarstvo i u opremu i mašine.

“Kada su u pitanju odnosi sa inostranostvom uvoz roba u četvrom kvartalu nominalno je veći 22,4 posto ili 110 miliona eura i bio je na nivou od 603,5 miliona eura. Izvoz je nominalno smanjen 5,3 posto ili za šest miliona eura i bio je na nivou od 100 miliona eura”, precizirala je Šušić-Radovanović.

Posmatrano u tekućim cijenama, najveće učešće u strukturi BDP-a u četvrom tromjesečju prošle godine imala je finalna potrošnja u iznosu od 104,9 posto, koju čine lična potrošnja domaćinstava 82,1 posto i potrošnja države 22,7 posto.

“Bruto investicije u osnovna sredstva imala su učešće od 31,1 odsto”, zaključila je Šušić-Radovanović.

IZVORcdm.me
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here