Britanski ambasador u BiH Edward Ferguson i delegacija IFC-a danas su posjetili Općinu Vareš gdje su zajedno s načelnikom Zdravkom Maroševićem ozvaničili početak implementacije “Projekta privlačenja investicija i poboljšanja poslovnog okruženja na lokalnom nivou – LIFE”.

Projekt će u Varešu provoditi Međunarodna finansijska korporacija – IFC, članica Grupacije Svjetske banke, u saradnji s britanskom ambasadom u BiH.

Implementacijom tog projekta općina Vareš trebala bi napraviti iskorak u podizanju konkurentnosti svog privatnog sektora smanjenjem troškova poslovanja, skraćenjem vremena potrebnog za pribavljanje dozvola i saglasnosti, te će dodatnim povećanjem transparentnosti u radu općinskih tijela uprave potaknuti privlačenje novih investicija i povećanje ukupnih poslovnih aktivnosti u ovoj općini.

Projekat LIFE posebno je usmjeren na segment poslova Službe za prostorno uređenje i postupaka u vezi sa izdavanjem građevinskih dozvola, gdje će se provoditi aktivnosti na uspostavi tzv. jednošalterskog sistema rada.

Kruna aktivnosti će biti i uspostavljanje sistema evidencije investitora, te izrada investicionog profila općine Vareš koji će navesti konkretne investicione prilike i objediniti sve informacije potrebne investitorima, uključujući skice lokacije, potencijale i konkurentske prednosti, te kakvu podršku lokalne zajednice investitor može očekivati u procesu realizacije investicije.

 

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here