prof. Memet Özek, načelnik Odjeljenja pedijatrijske neurohirurgije u bolnici Acıbadem Altunizade

„Mozak upravlja tijelom kao dirigent koji upravlja orkestrom. Duboko lokalizovani tumori, za razliku od drugih tumora na mozgu, ranije nisu mogli da se operišu i zahtijevaju mnogo više iskustva od onih ‘na površini’. Iskusni hirurzi bolnice Acıbadem, opremljeni novim tehnologijama, uklanjaju tumore kod većine pacijenata sa uspješnim ishodom“, ističe prof. Memet Özek, načelnik Odjeljenja pedijatrijske neurohirurgije u bolnici Acıbadem Altunizade.

Tumori mozga se posebno manifestuju u djetinjstvu. Devedeset procenata tumora moždanog stabla, 85 procenata tumora hipotalamusa i 80 procenata tumora talamusa javljaju se u ovom periodu. Duboko lokalizovani tumor nalazi se ispod moždanih vijuga i da bi se došlo do njega potrebno je da se moždano tkivo malo „rastegne“. Pošto se radi o moždanom tkivu potreban je veliki oprez. I tu je od presudne važnosti, pored iskustva hirurga, i savremena tehnologija.

“Tri vrste tehnologije se koriste u tim slučajevima – sistem za inoperativno praćenje, intraoperativna magnetna rezonanca i savremene ultrazvučne tehnike”, navodi prof. Memet Özek.

Sistem za intraoperativno praćenje služi za sprječavanje oštećenja tkiva tokom operativnog zahvata i njega koriste samo obučeni neurofiziolozi. Postoje funkcije među venama mozga koje se nalaze na mjestima prelaska. Na primjer, u moždanom stablu postoji jezgro mišića koji pomjeraju lice. Teoretski lokacija ovog jezgra je poznata, ali kada je u blizini i tumor, jezgro može biti pomjereno u desno ili lijevo. Sistem pomaže da se njegova lokacija definitivno utvrdi, tako da tumor može uspješno da se odstrani i izbjegne paraliza lica nakon operacije.

Intraoperativna magnetna rezonanca se već osam godina primjenjuje u bolnici Acıbadem. Snimak ovom magnetnom rezonancom pravi se još na operativnom stolu, dok je operacija u toku. Snimak unutrašnjosti mozga otkriva i najmanje, neprimjetne dijelove i time ljekarima otvara prostor za odluku o tome da li su potrebne dodatne operacije dok je pacijent još uvijek na operativnom stolu.

Upotreba ultrazvučnih tehnika tokom operacije također doprinosi njenom uspjehu. Ove tehnike omogućavaju praćenje pomjeranja tkiva.

Za više informacija o ovoj temi pogledajte na LINKU.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here