Johann Strobl, generalni direktor Raiffeisen Bank Internatonal AG

U 2017. godini, Raiffeisen Bank International AG (RBI) ostvarila je konsolidovanu dobit od 1.116 miliona eura.

“Veoma smo zadovoljni rezultatima prošle finansijske godine. Postigli smo jedan od najboljih rezultata u historiji naše kompanije, a istovremeno smo uspješno završili značajne projekte poput spajanja sa RZB-om,” izjavio je Johann Strobl, generalni direktor RBI.

Stoga će na godišnjoj Skupštini dioničara biti predloženo da se odobri dividenda u iznosu od 0,62 eura po dionici. Gore navedeni iznos značio bi maksimalnu isplatu dividende od 204 miliona eura, te koeficijent isplate od 18 posto.

“Drago nam je što opet možemo isplaćivati dividende i predložiti dividendu od 62 centa po dionici za 2017. godinu. Naš cilj je postići koeficijent isplate u rasponu od 20 do 50 posto“, rekao je Strobl.

Neto prihod od kamata je i dalje značajno stabilan, uz blago povećanje od 11 miliona eura na iznos od 3.208 miliona eura.

Povećanje neto prihoda od kamata u Rusiji (84 miliona eura), prvenstveno radi valutnih uticaja i marži, kompenzirano je smanjenjem prihoda po kamati na ostalim tržištima kao rezultat kontinuirano nižeg nivoa kamatnih stopa.

I pored pozitivnih vrijednosti valuta, opšti administrativni troškovi Grupacije smanjeni su za 1 posto na godišnjoj osnovi, ili 37 miliona eura, te iznose 3.104 miliona eura. Prosječna vrijednost kursa ruske rublje je aprecirala 12 posto na godišnjoj osnovi. Koeficijent trošak/prihod poboljšan je za 2,1 postotna poena na 59,4 posto, uglavnom zahvaljujući rastu prihoda od redovnog poslovanja.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here