Direktor programskog odjela Misije OSCE-a u BiH Fermin Cordoba posjetio je danas novoosnovani Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, te održao zajednički sastanak kojem su prisustvovali i članovi Tima Vlade Kantona Sarajevo za borbu protiv korupcije.

Na sastanku se razgovaralo o dosadašnjim aktivnostima i rezultatima koje je postigao Tim, ali i o budućim planovima Ureda, čiji je šef Erduan Kafedžić naglasio da će se tokom svog rada držati isključivo definisanih ovlaštenja.

“Fokus naših aktivnosti bit će usmjeren na preventivnom djelovanju, edukaciji šire javnosti, davanju preporuka u pogledu novih zakonskih rješenja, a posebno na ulaganju napora kako bi se prepoznao značaj usvajanja kvalitetnijih zakonskih rješenja u pogledu sprečavanja sukoba interesa, te adekvatne zaštite prijavitelja, proširene i na lica iz privatnog sektora”, poručio je Kafedžić.

Neophodno je obezbijediti političku nezavisnost Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo kako bi u svom radu i aktivnostima bio zaštićen od političkih pritisaka i utjecaja, kao i promjena u političkom kontekstu.

 

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here