Djevojčice koje učestvuju u projektu SPARKreatorice svaki dan napreduju u širenju svog znanja iz programiranja, elektronike i robotike. Nakon što je SPARK school ekipa održala radionice i online edukaciju za njih i njihove nastavnike, došlo je vrijeme za takmičenje.

U prošloj sedmici 20 škola koje učestvuju u projektu organizirale su 1. kolo takmičenja gdje su djevojčice mogle pokazati što su naučile na edukacijama. Uskoro slijede još tri kola takmičenja, nakon čega će dvije najbolje rangirane djevojčice iz svih 20 škola učestvovati na državnom takmičenju. Organizator državnog takmičenja je SPARK school i održat će se u Mostaru u oktobru ove godine.

Glavni cilj projekta SPARKreatorice je motivirati djevojčice da se bave programiranjem, elektronikom i robotikom. Zahvaljujući Američkoj ambasadi u BiH, 200 djevojčica iz 20 osnovnih škola na području Bosne i Hercegovine ima priliku učiti programiranje i elektroniku koristeći mBot edukacijske robotiće. Škole imaju velik utjecaj na percepciju učenica za odabir budućih zanimanja. Učestvovanjem u projektu, škole i nastavnici su pokazali da im je jako stalo da motiviraju učenice za poslove budućnosti. Ovaj i slični projekti će sigurno pomoći da stopa nezaposlenosti žena bude što manja.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here