Na petoj javnoj debati o lokalnom ekonomskom i održivom razvoju u Gradišci učestvovao je veliki broj predstavnika javne uprave, privrednika, organizacija civilnog društva, mladih i uopšte nosilaca privrednog i kulturnog razvoja ove opštine.

Domaćin i aktivni učesnik debate bio je šef  Delegacije EU u BiH i sprecijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark, a u diskusiji o izazovima i mogućnostima koje nudi proces pristupanja Evropskoj uniji učestvovali su regionalni i domaći eksperti iz oblasti lokalnog ekonomskog razvoja.

„Jako mi je drago što smo u Gradišci imali priliku da posjetimo Udruženje ‘Most’ koje je pokrenulo vlastiti, sada već poznati bh. brend, Funky Gerilla i kao takvo predstavlja odličan primjer socijalnog preduzetništva mladih“, izjavio je šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark dodajući da je riječ o izuzetnom primjeru dobre prakse.

Učesnici debate, prvenstveno lokalni privrednici iz sektora teške industrije ukazali su na problem nedostatka kvalifikovane radne snage dok su mladi, sa druge strane naglasili izostanak mogućnosti sticanja praktičnih znanja i iskustava tokom redovnog obrazovanja. „Reforma obrazovnog sistema uz inovacije u nastavanim planovima i programima, podrazumjeva čvršće veze i saradnju srednjih škola i fakulteta sa poslovnom zajednicom“, izjavila je stručnjakinja u oblasti obrazovanja Nina Branković ukazujući na važnost praktičnog rada u procesu stvaranja kvalifikovane radne snage, a u skladu sa stvarnim potrebama tržišta rada.

Prisutni su takođe, iskoristili priliku da sa domaćim, regionalnim i međunarodnim stručnjacima razgovaraju i o ostalim temama koje mogu unaprijediti poslovnu klimu, dovesti investitore, ali i riješiti lokalne infrastrukturne probleme.

Nakon debate, organizovan je informativno-edukativni sajam na kojem su izlagali predstavnici projekata koje finansira EU i drugi donatori, a koji direktno doprinose ekonomskom i odživom razvoju lokalnih zajednica:

LID- Lokalni integrisani razvoj koji finansira EU, a provodi UNDP te ProLocal – Program za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH koji finansiraju EU i njemačka vlada, a provodi GIZ.

Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR) pokrenuo je projekat ‘Lokalna zajednica prEUzima inicijativu’ u okviru  kojeg će posjetiti 15 lokalnih zajednica u BiH, te održati javne debate o ulozi lokalne zajednice te izazovima i mogućnostima koje nudi proces pristupanja EU.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here