Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda organizovao je sastanak s direktorom njemačke Razvojne banke KfW u BiH Matthiasom Shmidt-Rosenom i saradnicima kako bi otklonili probleme i spriječili obustavu milionskih projekata u BiH koje finansira njemačka Vlada.

Ministar Bevanda naglasio je da je saradnja Ministarstva finansija i trezora BiH s KfW-om i njemačkom Vladom dugogodišnja, izuzetno značajna i uspješna, jer se trenutno realizira osam projekata ukupne vrijednosti 336 miliona eura.

Imajući uvid u projekte koji se dogovaraju i nadziru putem Sektora za odnose s finansijskim institucijama Ministarstva finansija i trezora BiH i kontaktima s KfW-om uočen je problem otkazivanja milionskih projekata i gubitka odobrenih sredstava.

Ministar Bevanda i rukovodstvo KfW-a upoznati su da je JP „Elektroprivreda BiH“ odlučila da odustane od projekta izgradnje HE Salakovac koji je već dogovoren uz predviđena kreditna sredstva od 45 miliona eura i grantom od milion eura.

Na sastanku je istaknuto da je obnova HE Salakovac predviđena međudržavnim sporazumima zaključenim 2011. i 2012. godine za program „Razvoj hidroenergije“, a obveze iz ovih sporazuma ističu krajem 2019. godine i ukoliko do tada ne bude potpisan sporazuma o zajmu, Bosna i Hercegovina će izgubiti milionska sredstva.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here