Foto: Željko Matulić

Investitori koji su htjeli halu popuniti šivaćim uređajima i zaposliti nekoliko desetaka žena na minimalcu, dobili su odbijenicu od Međimurske opštine koja je izabrala novi smjer – želi preduzetnike koji će štititi dostojanstvo čovjeka i radnika.

“Vrijeme je da se svi zajedno borimo za veći prosjek plata. Negativni kontekst Međimuraca s niskim platama mora se mijenjati i mijenja se iz dana u dan, jer to po svojoj radnoj kulturi, vrijednosti, težnji za napretkom i boljitkom zaslužujemo”, ističe Matija Posavec, gradonačelnik Međimurske opštine koju je fDi magazin, publikacija Financial Timesa, uvrstio na sedmo mjesto top-10 malih evropskih gradova i regija budućnosti.

“Međimurje je prepoznato kao regija s jednom od najboljih strategija za privlačenje stranih ulaganja u Evropi, što je priznanje da dobro radimo. U kategoriji u kojoj je nagrađeno Međimurje poseban žiri ocjenjivao je 146 lokacija. Međimurska opština takmičila se u kategoriji malih regija do 1,5 miliona stanovnika, i našla se u konkurenciji Helsinkija, glavnog grada Finske, koji sam ima 1,5 miliona stanovnika, od čega samo 116.000 ICT stručnjaka, više nego Međimurje ima stanovnika, ili Eindhovena sa 725.000 stanovnika i deset puta više preduzetnika od nas”, kaže Darko Radanović, pročelnik Upravnog odjela za privredne djelatnosti Međimurske opštine koja danas ima indeks razvijenosti 100,5 posto, dvostruko veći izvoz od uvoza, stopu nezaposlenosti od svega 6,8 posto i plate koje su porasle za desetak posto.

“One su danas oko 4500 kuna (oko 1200 KM) i za 17,6 posto su manje od državnog prosjeka. To želimo promijeniti”, napominje gradonačelnik Posavec i najavljuje da će odbijati investitore koji neće zadovoljavati zacrtane kriterije. Od 2013. do danas broj zaposlenih Međimuraca porastao je s 37.932 na 40.481 radnika.

Foto: Selina McDonald

“Priznanje pokazuje da se sistemskim i strateškim pristupom, uz dobru koordinaciju dolazi do rezultata. S proaktivnom promocijom mogućnosti ulaganja krenuli smo još 2006. godine, kad smo učestvovali u programu certificiranja regija za ulaganja, i već tada bili smo najbolji od svih opština u tome. Marketinšku strategiju za privlačenje stranih ulaganja donijeli smo 2013. i definisali tri primarna sektora, metaloprerađivački, proizvodnju tekstila i obuće te informaciono-komunikacijske tehnologije”, napominje Sandra Polanec Marinović, direktorica Regionalne razvojne agencije REDEA-e.

Ulagačima je na raspolaganju tim od 13 osoba, a indirektno i više. Posebnost je i tzv. post investment care, briga o preduzetnicima nakon ulaganja.

“Takve nagrade ne događaju se slučajno, one su rezultat dugogodišnjeg sistemskog rada”, zaključuje Polanec Marinović.

IZVORVečernji.hr
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here