BiH i Iran imaju značajne privredne potencijale i pred dvije zemlje su brojne mogućnosti za ekonomsku saradnju, posebno u oblastima energije, metalske, agroindustrije, industrije građevinarstva, papirne industrije i drugih sektora, istaknuto je na Privrednom forumu BiH – Islamska Republika Iran.

Cilj foruma, koji je organizirala Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTKBiH) u saradnji sa Ambasadom Islamske Republike Iran, jeste unapređenje privredne saradnje dvije zemlje, u pogledu trgovinske razmjene i zajedničkih ulaganja, putem direktnog povezivanja privrednika i promocije investicionih prilika.

Delegacija iranskih privrednika stigla je u BiH zajedno sa ministrom vanjskih poslova te države Mohammadom Javadom Zafirom. Biznismeni iz Irana posluju u raznim oblastima: poljoprivredno-prehrambeni sektor, građevinarstvo, zdravstvo i zdravstveni turizam, medicinska oprema, inženjering, rudarstvo, IT, farmaceutska industrija, petrohemija. Među članovima delegacije su i trgovačke kompanije i investitori.

Napomenuto je da trgovinska razmjena između dviju zemalja iznosi svega šest miliona KM, te da ne odražava pravo stanje i kapacitete jedne i druge zemlje, a pokrivenost uvoza izvozom je 43 posto.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here