Novi Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju, kao prvi korak u sveobuhvatnoj rekonstrukciji sistema socijalne zaštite zacrtane Reformskom agendom, u Federaciji BiH usvojen je krajem januara ove godine. Njegova primjena trebala je početi 1. marta, ali je još uvijek neizvjesno da li će taj terminski plan biti ispoštovan, što najviše brine trenutne penzionere koji željno iščekuju novim Zakonom za pet do deset uvećane penzije, dok se radno aktivni stanovnici FBiH, bilo da se radi o radnicima ili poslodavcima, tim kašnjenjem mnogo ne zamaraju, jer ih prvenstveno zanima sadržina tog zakonskog rješenja kojim ni jedni ni drugi nisu naročito zadovoljni.

Na prvi pogled, činjenica da Zakon nikoga u potpunosti ne zadovoljava, navodi na zaključak da se radi o uravnoteženom aktu koji sviju podjednako nagrađuje ili zakida, pa ga se može posmatrati po principu “strog, ali pravičan“. Međutim, kada se novi Zakon iole podrobnije pročita, stiče se utisak da je on prvenstveno pravljen po mjeri države i apartčika prikačenih za njenu kasu, a da su radnici i poslodavci iz realnog sektora te druge interesne grupe, posebno one najugroženije, poput pripadnika boračkih porodica, tretirani kao svojevrsna kolateralna šteta.

Odbačene primjedbe

Sličan dojam ima i Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca FBiH, koji podsjeća da su predstavnici federalne poslovne zajednice uložili čak 12 amandmana na Prijedlog zakona, od kojih nijedan nije prihvaćen.

“Problem je u tome što se Zakon donosio isključivo da se zaštiti penzioni fond, a nije se vodilo računa o onima koji pune taj fond – poslodavcima i radnicima.

Naše najveće primjedbe odnose se upravo na to, uključujući i odredbu kojom se nekome ko ima 40 godina radnog staža i radi, onemogućava da prima i penziju i plaću. To je po nama vrlo sporno, jer ako je neko 40 godina punio penzioni fond, trebao bi imati puno pravo da odluči hoće li dalje raditi ili ne – to je njegova stvar, tim prije što onaj ko nastavi raditi i dalje puni fond te primati penziju kao i onaj ko ne radi. To je stvar koja nije dobra i potpuno je neustavna“, ističe Pandurević u izjavi za Business magazine.

Mada iz nešto drugačijih razloga i sa fokusom na zakonske članove različite od onih čije manjkavosti potenciraju poslodavci, novim Zakonom nezadovoljni su i predstavnici radnika. Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, u izjavi za naš magazin konstatira da se u ovom slučaju desila repriza scenarija donošenja Zakona o radu FBiH, kada su, kako ističe, izignorirane sve sindikalne primjedbe i sugestije.

Savez u donošenju ovakvog Zakona o PIO ne vidi poboljšanja  u smislu stabilizacije penzionog fonda, kako jedni tvrde. Smatramo da će stabilizacija fonda biti moguća sa leđa novih penzionera – neće biti problema sa finansijskom konstrukcijom  fonda ili budžeta za isplatu penzija, ali hoće sa pojedincima koji će imati manje penzije“, upozorava Bajramović, koji smatra da je novim Zakonom najveća nepravda načinjena prema radnicima iz realnog sektora, na koje su se odnosile i glavne, mahom odbačene, sindikalne primjedbe na određene zakonske članove.

“Lični koeficijent uzima se tako što se plaća zaposlenog dijeli na prosječnu plaću u FBiH, tako da radnici u realnom sektoru imaju po tom proračunu plaće manje i od prosječne (850 KM), što znači da će imati i manji lični koeficijent.

S obzirom na težinu posla koji radnici u realnom sektoru obavljaju, teško da će izdržati 40 godina staža osiguranja , a ukoliko to ostvare, iznos njihove penzije bit će 430 KM. Ukoliko ne ostvare puni staž osiguranja, bit će prisiljeni da idu u prijevremenu penziju, koja će im se trajno umanjivati po četiri posto za svaku godinu ranijeg odlaska u penziju“, precizira Bajramović.

Poboljšan sistem

Vesko Drljača, federalni ministar rada i socijalne politike, s druge strane, smatra da navedene primjedbe na Zakon nisu opravdane, “jer za veliki broj zaposlenika u realnom sektoru izračun penzija po bodovnom sistemu povoljniji je u odnosu na raniji sistem izračuna“.

“Naime, veliki broj njih će ostvariti pravo iz penzijskog i invalidskog osiguranja sa 40 godina staža osiguranja, odnosno pravo na zagarantovanu penziju čiji je iznos i veći od iznosa plaće koju su ostvarivali za vrijeme osiguranja“, tvrdi Drljača u izjavi za Business magazine.

Predstavnici međunarodnih institucija po čijim smjernicama se odvija i reforma bosanskohercegovačkog penzionog sistema, pak, očekuju da će novi Zakon u tu oblast unijeti dodatnu stabilnost, ali ostavljaju otvorenom i opciju eventualnih daljih zakonskih korekcija ukoliko se to ispostavi kao nužnost.

“Putem novog koeficijenta za obračun penzija, novi Zakon bi trebao osigurati održivost penzionog fonda. Provedbu ovih mjera treba pomno pratiti i moguće je da u srednjoročnom periodu bude potreban drugi krug reformi“, u izjavi za naš magazin napominje Jamila Milović-Halilović, portparolka Delegacije Evropske unije i specijalnog predstavnika EU u BiH.

Da li će Zakon o PIO FBiH zaista uskoro morati na novi “remont“, pokazat će vrijeme, odnosno rezultati njegove primjene u praksi. Loš znak u tom smislu, za one sklone sujevjerju, kakva je većina penzionera, jeste da će ta primjena, kako stvari stoje, početi 1. aprila, na Svjetski dan šale…

 

 

 

IZVORbussines magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here